open-navfaktor-logo
search
Manifestacije
Muzej bosanskog kraljevstva u Cazinu organizira Festival srednjovjekovlja od 8. do 11. juna
Muzej bosanskog kraljevstva iz Cazina organizirat će Festival srednjovjekovlja od 8. do 11. juna. Festival ima za cilj afirmirati građane, javnost i teme vezane za srednjovjekovnu bosansku državu.
29.05.2023. u 19:49
get url
text

Festival srednjovjekovlja ima za osnovu interdisciplinarni pristup tretiranju historije srednjega vijeka sa posebnim osvrtom na najznačajnija pitanja iz historije srednjovjekovne bosanske države.

- Program festivala ima višedimenzionalni karakter uključujući istaknute historičare i arheologe srednjovjekovne epohe, te umjetnike koji su vrelo svoje inspiracije pronašli u događajima iz ovog doba, te djelima, životima i sudbinama srednjovjekovnog čovjeka. Osnovni cilj festivala je približiti srednjovjekovnu prošlost modernom čovjeku, te omogućiti zainteresiranim građankama i građanima druženje sa naučnicima i umjetnicima u relaksiranom ambijentu. Ovogodišnji program usmjeren je na prezentaciju i analizu ideoloških i mitoloških konstrukcija koje prate bosansko srednjovjekovlje od najstarijih pristupa i obrada ove epohe do današnjeg dana.

 

Iskovane konstrukcije cirkuliraju utabanim stazama opstajući kroz sredstva javnih informisanja te držeći čvrstu poziciju u dnevnoj politici i pojedinim državnim projektima. Dekonstrukcija je sadržana u dijagnosticiranju uzroka i povoda nastanka ovakvih tumačenja prošlosti te vraćanju na prvorazredne izvore kao jedina čvrsta uporišta za tumačenje srednjovjekovlja.

Bitna karakterna crta ovogodišnjeg festivala jeste i predstavljanje potencijalnih smjernica za buduća otkrića novih saznanja iz ovog perioda. Primjetna raznovrsnost umjetničkih ostvarenja nastalih posljednjih godina na našem prostoru predstavlja dragocjen doprinos njegovanju kulture sjećanja na bosansko srednjovjekovlje. Predstavljanje ove vrste izražavanja zauzima posebno mjesto na festivalu. O svemu navedenom će se govoriti kroz više različitih formi: kroz diskusije sa historičarima, arheolozima i umjetnicima, izložbe, predstave, radionice i predavanja - kazao je dr. Enes Dedić u ime Festivala srednjovjekovlja Muzeja bosanskog kraljevstva Cazin.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.