open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
Na aerodrom Sarajevo stigla medicinska pomoć Turske za BiH
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u srijedu je stigla medicinska pomoć Turske Bosni i Hercegovini za borbu protiv širenja koronavirusa.
08.04.2020. u 13:26
get url
text

Na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo sletio je avion turske vojske kojim je dopremljena pomoć, a avion su dočekali ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. Pomoć se sastoji od zaštitne opreme (medicinske maske i medicinska zaštitna odijela), te testova za COVID-19.

Ambasador Koc je istakao kako je ova pomoć, koja je poslana prema instrukcijama predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, znak solidarnosti Turske s bratskom i prijateljskom BiH u ovim teškim trenucima.

- Vjerujemo da će ova pomoć biti od koristi narodu BiH. Ja sam upravo uručio i orginalno pismo predsjednika Erdogana upućeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, a tiče se ove pomoći. Vjerujemo da će trenutna situacija, koja je pogodila cijeli svijet, biti okončana i ovo su trenuci kada jedni drugima trebamo pokazati solidarnost i pomoć - rekao je Koc.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić zahvalio je Turskoj na pomoći.

- Mi se u ime BiH, svih članova Predsjedništva BiH i svih građana, zahvaljujemo što je Republika Turska u jednoj iznimnoj teškoj situaciji i po nju i po njene građane, jer se nalaze u pandemiji, našla humanitarni kapacitet da građanima BiH pošalje veoma važnu humanitarnu pomoć - rekao je Radončić, dodajući kako će pomoć u narednom periodu biti raspoređena građanima BiH.

{$galerijaFotografija}

- Mi još jednom iskazujemo veliku zahvalnost predsjedniku Erdoganu i svim građanima Turske što su danas pokazali solidarnost sa svim građanima BiH - rekao je Radončić.

Dodao je kako, prema preliminarnim podacima, pošiljka pomoći iz Turske sadrži više stotina hiljada komada rukavica, maski, nekoliko hiljada specijalnih odjela za ljekare i najmanje 2.000 testova za koronavirus.

VEZANI TEKST - Erdogan poslao pismo Džaferoviću: Turska je uvijek bila uz bratski narod BiH, pravi prijatelj se poznaje u crnim danima

Podsjećamo da je pošiljka pomoći iz Tuske stigla svega nekoliko dana nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao telefonom s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a tokom razgovora je naglašeno da se pandemija može pobijediti jedino zajedničkim i koordiniranim aktivnostima cijelog svijeta.

Džaferović je tada zahvalio na pomoći koju je Republika Turska među prvima pružila Bosni i Hercegovini, dok je predsjednik Erdogan rekao da će se pomoć Republike Turske nastaviti, u medicinskoj opremi neophodnoj za zaustavljanje širenja COVID-19.

Iz Turske je krajem marta također stigla pošiljka pomoći BiH. 
 

20200408_2_41792599_53762399.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.