open-navfaktor-logo
search
Očekivanja
Na biralištima u Srebrenici jutros nije bilo gužve: Građani vjeruju da ekonomija može pomoći svima
U Srebrenici su danas u sedam sati otvorena biračka mjesta na kojim birači na ponovljenim izborima biraju načelnika i odbornike u Skupštini opštine Srebrenica.
21.02.2021. u 11:02
get url
text

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poništila je rezultate lokalnih izbora održanih 15. novembra 2020. godine na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici zbog izbornih manipulacija i naložila njihovo ponavljanje. Probosanske političke snage su potom odlučile da bojkotuju ponovljene lokalne izbore u Srebrenici, tvrdeći da se ne održavaju u fer i demokratskom ozračju.

Iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" pozvali su ranije bošnjačke građane - birače da ne glasaju na ponovljenim lokalnim izborima, jer kandidati probosanskih snaga koji osvoje mandate na tim izborima ih neće prihvatiti.

Na biralištima koja je ekipa Anadolu Agency posjetila u jutarnjim satima u Srebrenici i okolici, nije bilo velike gužve. 

Ratko Jakovljević, jedan od glasača, izjavio je da očekuje određene promjene nakon ovih izbora.

- Samo da bude kako treba, ništa drugo. Bit će kako je i do sada bilo - kazao je ovaj glasač, dodajući da sloga među građanima može sigurno mnogo pomoći boljem životu i napretku u Srebrenici.

- Ja mislim da sloga uvijek može da pobijedi. Ako sloga bude, bez obzira koja strana je u pitanju, sa slogom možemo da uradimo sve, bez sloge teško - rekao je Jakovljević.

Na biralištu su novinari zatekli i Milenka Milosavljevića, koji je rekao da vjeruje u bolju budućnost u Srebrenici, dodajući kako veća ulaganja u ekonomiju mogu pomoći građanima ove bh. općine.

- Očekujem dobro. Nadam se da će biti. Samo ekonomija i zajedništvo, jedni, drugi, treći, bilo ko. Samo da se ekonomski ozdravi i samo da prosperira ova Srebrenica kao što je nekad bila, i da se aktivira Banja Guber što hitnije i da se zaposli 150 do 200 radnika, da se zaposli nezaposleni narod, i jedan, drugi i treći - kazao je ovaj Srebreničanin.

Nataša Vrzić, koja je iskoristila pravo glasa na biralištu u Potočarima, istakla je da očekuje napredak nakon izbora.

- Iskreno, pa moguć je napredak. Sad je vreme preokreta. Narod je ogorčen na sve i svašta. Ko pobijedi vidjet ćemo kako će ići - rekla je Vrzić.

Napomenula je kako veće investicije i ekonomija mogu doprinijeti razvoju i progresu Srebrenice.

- Ekonomija zadržava narod. Realno, uz otvaranje fabrika i radnih mjesta narod ostaje, čim nema posla svi idu, trbuhom za kruhom, odlazi narod. Ako se bude radila ekonomija i privreda, znači da će biti nešto - kazala je Vrzić.

Mladen, koji je također glasao u Potočarima, izjavio je kako je problem što omladina odlazi iz Srebrenice.

- Vjerovatno će biti napretka, zato i glasamo da bude nekog napretka - kazao je ovaj Srebreničanin, te dodao da je važno da se posveti veća pažnja ekonomiji i investicijama.

- Ako bude volje, to može pomoći. Otvara se, radi se nešto, vidi se da se nešto radi. Bilo je u posljednje vrijeme napretka. Treba biti iskren, ima radnih mjesta, ali izgleda da nema ko raditi, vjerovatno omladina odlazi, možda se malo i zakasnilo, a možda i nije - rekao je Mladen.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka) dok se na glasačkom listiću za Skupštinu općine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici ima 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama. Ponovljeni izbori u Srebrenici održavaju se u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije BiH od 2. februara, a biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.