Narodno pozorište Sarajevo  dekretom je osnovano na današnji dan, 17. novembra  1919. godine, a svečani čin otvaranja, u novembru 1921. godine, pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete. U počecima svog postojanja Narodno pozorište Sarajevo je djelovalo, isključivo, kao dramsko.

Od 1946. godine Narodno pozorište dobiva i muzičke segmente djelovanja, pa su tako bogatoj povijesti tog teatra izuzetno pridonijeli Opera, odnosno Balet. Narodno pozorište Sarajevo je centralna pozorišna kuća države BiH.

Narodno pozorište Sarajevo sa umjetničkim rezultatima, radom generacija umjetnika, a posebno načinom organizacije (tri ansambla Opera, Drama i Balet) je  važan element pozorišnog i uopće duhovnog života u BiH.

U toku svog dugogodišnjeg djelovanja Narodno pozorište Sarajevo odigralo je ogroman broj dramskih, baletnih i opernih predstava po cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i u inostranstvu.

O uspjehu i napredovanju Narodnog pozorišta Sarajevo najrječitije govore brojna učešća na gotovo svim značajnim festivalima u regionu, pa i u Evropi, i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, te mnoge nagrade i priznanja koje su dobili umjetnici i ansambli za kvalitet svojih izvedbi, navodi se u saopćenju Narodnog pozorišta.