open-navfaktor-logo
search
Po dva osnova
Na kompenzacijskim listama premijer, ministri, lideri: Politička krema RS-a se osigurala na izborima
Politička krema Republike Srpske, među kojima su i lideri pojedinih stranaka, nalazi se na kompenzacijskim listama za Narodnu skupštinu i Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tako su se oni koji za sebe tvrde da su veliki lideri, borci i opozicionari, za svaki slučaj osigurali po dva osnova.
09.08.2022. u 12:00
get url
text

Od 14 zastupnika iz RS-a u PSBiH, pet će biti sa tzv. kompenzacijskih lista. Od 83 mandata za Narodnu skupštinu, između 23 i 27 posto su kompenzacijski mandati.

Izborni zakon BiH ove mandate definiše kao mandate "koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova i služe da kompenzuju nedovoljnu proporcionalnost na nivou entiteta, a koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu".

Kandidatska lista za kompenzacijske mandate sadrži samo imena kandidata koji se već nalaze na redovnim kandidatskim listama. Način raspodjele ovih mandata je komplikovan i nije za objavu u novinskom članku, ali okvirno važe dva pravila: stranka koja osvoji više glasova i kandidat koji ima više ličnih glasova imaju veće šanse da osvoje kompenzacijski mandat, ako ne osvoje redovan.

Ukratko, ulazak u skupštinu na ovaj način je jednostavniji i smatra se nekom vrstom privilegije. Primjera radi, ranije su na kompenzaciju u parlamente ušli aktuelni premijer RS-a, Radovan Višković, potpredsjednica NSRS-a Sonja Karadžić Jovičević, šefica Kluba zastupnika SNSD-a u PSBiH, Snježana Novaković Bursać…

Demokratski narodni savez, za sada, jedina je stranka koja je poslala saopćenje za javnost u kome kažu da je Aleksandar Glavaš nosilac kompenzacijske liste te stranke za Zastupnički dom BiH, a Dragan Brdar iz Bosanske Dubice za Narodnu skupštinu.

U slučaju PDP-a, lider te stranke Branislav Borenović istovremeno je nosilac redovne i kompenzacijske liste za Zastupnički dom BiH, dok je potpredsjednik stranke Igor Crnadak prva kompenzacija za NSRS.

U SDS-u najviše bure bilo je pri odluci ko će biti nosilac kompenzacijske liste za PSBiH. Na kraju je odlučeno da to bude Miladin Stanić iz Prnjavora, biznismen i aktuelni šef kluba u NSRS-u, kome očigledno nije bilo dovoljno što će na idućim izborima biti nosilac i redovne liste SDS-a za PSBiH.

Lider stranke Mirko Šarović je prvu kompenzaciju obećao Aleksandri Pandurević, jednoj od prepoznatljivih opozicionarki u RS-u, koja je ranije bila državni zastupnik.

– Međutim, u posljednji čas se progurao Stanić, a spekuliše se da je zauzvrat obećao ili dao ogroman novac za finansiranje kampanje stranke. Pandurević je na drugoj poziciji – tvrde izvori.

Za NSRS, kako nezvanično saznaje Srpskainfo, kompenzacijsku listu SDS-a predvodi Velimir Andrić iz Bosanskog Šamca, a slijede Sonja Karadžić Jovičević iz Pala, Tomica Stojanović, šef GO SDS Bijeljina, Nedeljko Glamočak iz Kotor Varoši i Lidija Ljubojević iz Brčkog.

Aktuelni predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković nosilac je kompenzacijske liste SNSD-a za Zastupnički dom BiH. Slijede Sanja Vulić iz Doboja i Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Kada je riječ o NSRS-u, na čelu ove liste je Srđan Mazalica, aktuelni zamjenik šefa Kluba zastupnika SNSD-a, a potom zastupnica Mara Granula, ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić i Radenko Bubić, vlasnik fabrike obuće Dermal iz Kotor-Varoši.

Potpredsjednik US-a, advokat Milan Petković istovremeno je nosilac redovne i kompenzacijske liste te stranke za PSBiH. Kao u slučaju PDP-a, i lider US-a Nenad Stevandić nosilac je redovne i kompenzacijske liste te stranke, samo za NSRS.

– U Ujedinjenoj Srpskoj kompenzacijska lista, kao i sve druge, ide po hijerarhiji i doprinosu kandidata i ne služi inženjeringu i namirivanju – tvrde u toj partiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.