Kontrole su izvršene na području Kalesije, Gračanice, Kladnja, Sapne, Srebrenika, Tuzle i Živinice, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanju radnika nacrno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su osam obveznika koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa, 22 neprijavljena radnika i devet obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidencija prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa, zapečaćen je 21 predmet i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 86.650 KM.

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Tuzla, nastavit će aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.