open-navfaktor-logo
search
Sporna lista
Na pomolu afera u USK: Hoće li esencijalna lista lijekova, teška 16 miliona KM, dobiti sudski epilog?
Krajem februara ove godine Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) je na prijedlog Ministarstva zdravstva usvojila Odluku o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja USK uz obrazloženje da se radi o procesu usklađivanja sa Federalnom listom lijekova, a na osnovu prijedloga Komisije za lijekove USK koja je kreirala prijedlog usvojene liste.
09.05.2022. u 16:47
get url
text

Potpis na ovaj materijal stavio je ministar zdravstva i socijalne politike USK Muris Halkić, koji je imenovan na ovu poziciju prije nešto manje od godinu dana na prijedlog Amira Murića, zastupnika u Skupštini USK i direktora Doma zdravlja Cazin. Murić je u Skupštinu ušao kao kandidat DF-a, kojeg je pred prošlogodišnju rekonstrukciju Vlade napustio i pristupio vladajućem NES-u, što je "plaćeno" direktorskom pozicijom za Murića i ministarskom pozicijom za njegovog kuma Murisa Halkića.

Da je lista sporna, dalo se naslutiti u trenutku kada je Vlada usvajala odluku, a kada je Ministarstvo finansija u svom mišljenju istaknulo stav Zavoda zdravstvenog osiguranja koji je rekao da predloženu listu neće moći finansirati. Uz to, određene zamjerke na materijal imao je i Ured za zakonodavstvo Vlade USK.

Na sjednici Skupštine USK održanoj krajem marta zastupnik SDA Nijaz Hušić ukazao je da, uz sve navedeno, lista uopće nije usklađena sa federalnom i da posljedice toga trpe građani USK.

Da se saga o usvojenoj listi nastavlja, pokazuje i upozorenje koje je dostavljeno svim akterima izvršne i zakonodavne vlasti USK od strane preduzeća za promet lijekova, u kojem se navodi da je ovom odlukom Vlada USK prekršila zakonske propise i međunarodne obaveze BiH.

Zastupnik SDA u Skupštini USK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Hadis Jusić je na društvenim mrežama objavio dokument koji pokazuje da su polovinom aprila svi zastupnici u Skupštini USK i članovi Vlade od jednog distributera lijekova dobili upozorenje o nezakonitom postupanju pri utvrđivanju esencijalne liste. Te nepravilnosti i propusti su, sudeći prema tvrdnjama distributera, "teški" više od 16 miliona KM, a niko iz vlasti, dodao je Jusić, do danas nije ponudio bilo kakvo objašnjenje.

- I Ured za zakonodavstvo pri Vladi USK je pismeno upozorio na određene propuste. ZZO, koji treba platiti te silne milione, je po obrazloženju Ministarstva finansija USK također kazao da neće moći finansirati takvu listu. Dakle, puno je upozorenja bilo, ali, što bi se reklo, nisu pila puno vode. Na kraju, dobronamjerno pozivam odgovorne da u što kraćem roku otklone sve nedostatke, da ne čekamo da i na ovo padne prašina kao i na mnogo toga. Jer 16 miliona će kad-tad ponovo podići prašinu, a tad bi moglo biti kasno - navodi Jusić.

Vrijedi napomenuti da su na čelu institucija koje su odgovorne za ovu situaciju, a to su Vlada USK, ZZO i Ministarstvo zdravstva, kadrovi vladajuće stranke NES.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.