open-navfaktor-logo
search
Ekipa filma "Mutavac"
Na SFF stigli i poznati glumci iz serije Dolina vukova, Sultanija Kosem i Ludo srce
Večeras će biti održana gala projekcija filma "Mutavac" u okviru programa Takmičarski program – igrani film van konkurencije. Film turskog reditelja Murata Paya ovim prikazivanjem obilježiti će svoju svjetsku premijeru
17.08.2019. u 14:42
get url
text

Ekipa filma "Mutavac", koji će večeras biti prikazan u Narodnom pozorištu, u sklopu drugog dana Sarajevo Film Festivala (SFF), stigla je u bosanskohercegovačku prijestolnicu.

Večeras će biti održana gala projekcija filma u okviru programa Takmičarski program – igrani film van konkurencije. Film turskog reditelja Murata Paya ovim prikazivanjem obilježiti će svoju svjetsku premijeru.

U filmu glume Mim Kemal Oke, Vildan Atasever, Emin Gursoy, Ozan Celik. 

Turska glumica Vildan Atasever, publici u regiji poznata je po ulogama u velikom broju serija koje se emituju na malim ekranima. Iza sebe ima veliki broj uloga u popularnim serijama i filmovima. Među njima je i uloga u seriji "Dolina vukova", koja je stekla veliku popularnost kako u Bosni i Hercegovini tako i šire. Ovu tursku glumicu gledali smo i u seriji "Veličanstveno stoljeće – sultanija Kosem".

- Ovo je moj drugi dolazak u Sarajevo i na SFF. Prvi put sam bila 2006. godine s jednim filmom. Ovdje vidimo običaje i tradiciju koja je ostala iz osmanskog perioda - kazala je Atasever, navodeći da je lijepo vidjeti još uvijek građevine iz tog perioda.

Kako je kazala, oni u Turskoj prate dešavanja u BiH. 

- Ovo nam je drago mjesto, volimo ga. Volimo braću ovdje, kulturu i zbog toga sam sretna što sam ovdje. Lijepo se osjećam dok šetam ovim ulicama i dodirujem se s historijom - izjavila je Atasever. 

Smatra da filmski festivali povezuju kulture različitih zemalja. Atasever podsjeća da baš zbog filma veliki broj glumaca i ljudi iz svijeta filma ovih dana dolazi u Sarajevo.

Dotakla se i serije "Sultanija Kosem", koja je bila popularna i kod publike u regiji. Utjelovila je lik sultanije Humasah. 

- Bilo je potrebno istražiti i malo više upoznati historiju kako bi najbolje mogla odglumiti sultaniju. Bilo je to dobro iskustvo - kazala je Atasever navodeći da je bilo potrebno povezati se s njom kako bi mogla na pravi način doživjeti cijelu situaciju. 

Govorila je i o snimanju filma "Mutavac". Turska glumica kaže da je tri mjeseca učila kaligrafiju. 

Dotakla se i ratnih dešavanja u BiH, navodeći da se sada vidi besmislenost svega toga što se dešavalo u BiH '90-ih godina. 

U Sarajevo je prvi put stigao i Emin Gursoy, publici u BiH također poznat po ulogama u serijama, prvenstveno "Ludo srce" ili "Deli yurek", koja je u regiji bila jako popularna i jedna je od prvih turskih serija koje su se emitovale u BiH i zemljama u okruženju. 

- Drugačije je u Turskoj slušati o stvarima koje su se ovdje događale u bliskoj prošlosti i gledati ih uživo. Tužno je vidjeti ostatke metaka i gelera u zgradama. Velika je nada u život što se ovdje dešava SFF. Za mene je ovo možda i najvredniji festival u svijetu. Na ovom području ga smatram jako vrijednim - pojasnio je Gursoy. 

U Sarajevu se, kako je kazao, ne osjeća kao stranac. 

Radnja filma odvija se oko Samija u svom skromnom domu živi sam, a za život zarađuje slikajući jednostavne murale. Jednog dana saznaje da je njegova voljena baka preminula i ostavila mu škrinju punu kaligrafskih radova. Samija na početku ne zanima sadržaj škrinje, pa čak razmišlja i da ga se riješi. Ali onda u biblioteci, koja ga je angažovala da naslika mural, upoznaje Selmu. To poznanstvo bit će prekretnica u njegovom životu. ž

Selma, privlačna i dostojanstvena žena savršenih manira, karakterističnih za članove starih istanbulskih porodica, svojevremeno je studirala kaligrafiju. Uz njenu podršku i vođstvo, Sami počinje učiti kaligrafiju. U tome mu pomaže Esref Efendi, nadaren, ali staromodan kaligraf, koji zbog prezira prema modernoj kaligrafiji neko vrijeme nije primao učenike. Maestro brzo osvaja Samijevu ljubav.

Za Samija, koji se osjeća rastrzano izmedu Selme i Esrefa, kaligrafija postaje izazovno putovanje tokom kojeg će biti prisiljen da se suoči sa svojim uspomenama, ali i da odgovori na ključno pitanje: da li se kaligrafijom moguće baviti bez ljubavi?

Režiser Murat Pay izjavio je za AA da je jako lijep osjećaj biti dio ovako lijepe priče kao što je SFF. 

Govorio je i o kaligrafiji navodeći da se radi o tradicionaloj umjetnosti te da su u filmu željeli prikazati život jednog umjetnika. 

Producent Murat Erdagi je rekao da je riječ o scenariju na kojem su radili 1,5 godinu. Smatra da kaligrafija nije samo pisanje nego je potrebno ući u njegov smisao i značenje. 

- Prvi put sam u Sarajevu i na ulicama ovog grada osjeti se atmosfera Film Festivala - rekao je Erdagi.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.