open-navfaktor-logo
search
Darežljivi Konaković
Na šta se trošio novac građana KS: Za misterioznu konferenciju i časopis izdvojeno 60.000 KM
Više od godinu dana nakon što je tadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković dodijelio iz Budžeta 60.000 KM Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), dobili smo odgovor na pitanje koji su to projekti toliko impresionirali šefa Naroda i pravde (NiP) da organizaciji kojom rukovodi Muamer Zukorlić dodijeli više od polovine ukupno predviđenog novca.
26.08.2020. u 19:07
get url
text

Trećeg aprila 2019. godine, je podsjetit ćemo, raspisan Javni poziv za finansiranje programa i projekata neprofitnih organizacija i udruženja iz Budžeta KS za 2019. godinu sa razdjela Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS. U pozivu je navedeno da pravo učešća imaju organizacije i udruženja koje apliciraju za finansiranje projekata koji su "od interesa za građane KS ili doprinose razvoju i afirmaciji KS i provode se na području KS".

{$galerijaFotografija}

Uzimajući u obzir da je od ukupnog iznosa od 117.000 KM čak 60.000 KM dodijeljeno BANU-u, zanimalo nas je koji su to projekti toliko fascinirali Konakovića pa je, primjera radi, Zukorlićevoj organizaciji dao 60.000, a Udruženju Bosanski muzej sjećanja 1.000 KM. Odgovor, međutim, nismo dobili ni od Konakovića ni od BANU-a.

- Mi smo prijavili tri projekta – kazala nam je izvršna sekretarka BANU-a Almedina Zukorlić-Pašalić, koja je ujedno i kandidatkinja NiP-a na prošlim Općim izborima i predsjednica Upravnog odbora KJU "Porodično savjetovalište".

VEZANI TEKST - Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

Zukorlić-Pašalić nije željela usmeno odgovoriti na pitanje o kojim se projektima radi, a u BANU-u su odlučili izbjeći odgovor i na naš pismeni upit. Odgovor nam je ove sedmice stigao iz Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS, u kojem više glavnu ulogu ne vodi Konaković.

- U Kabinetu predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS se nalazi dokumentacija navedenog Udruženja. Uvidom u istu, evidentirana su tri projekta i to: jednodnevna konferencija Bosna i Bošnjaci, štampanje Glasnik BANU i održavanje Akademske večeri – navodi se u odgovoru na Faktorov upit.

Pisani tragovi o održavanju jednodnevne konferencije "Bosna i Bošnjaci" u organizaciji BANU-a ne postoje. Na internet stranici BANU-a se ne spominje ova manifestacija među aktivnostima iz prošle godine, baš kao ni na zvaničnoj Facebook stranici ove organizacije. Informacije o BANU-ovoj konferenciji "Bosna i Bošnjaci" ne nudi čak ni Google.

S obzirom da je sasvim razumna pretpostavka da informacije o tom događaju ima njegov organizator, to jest BANU, zatražili smo odgovore od te organizacije.

- Kada i na kojoj lokaciji je 2019. godine održana jednodnevna konferencija "Bosna i Bošnjaci" u organizaciji BANU-a, te ko su bili učesnici konferencije – glasio je Faktorov upit upućen BANU-u.

Odgovor, međutim, nismo dobili. Nešto više informacija internet bespuća nude o Glasniku BANU, ali ne o izdanju tog časopisa iz 2019. godine. Više informacija nema ni na web stranici BANU-a, kao ni na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici, pa smo odgovore zatražili direktno od njih.

- Da li su tokom 2019. godine štampani Glasnici BANU, koliko primjeraka je štampano, te na koji način su distribuirani – glasio je drugi Faktorov upit.

Ni odgovor na ovo pitanje nismo dobili, iako smo u njegovom sadržaju čak zanemarili upitnost kompatibilnosti bilo kakvog sadržaja Glasnika BANU sa projektima koji su "od interesa za građane KS ili koji doprinose razvoju i afirmaciji KS i provode se na području KS".

Uzimajući u obzir izostanak bilo kakvih informacija o projektima za koje je Konaković Zukorlićevom BANU-u dao 60.000 KM, pitanje opravdanosti utroška tog novca se nameće samo po sebi. Da ta raspodjela nije baš najtransparentnija, utvrdio je i Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Kako je Konaković trošio novac: Gotovo 200.000 KM nije opravdano, pola miliona KM dijelio po svom nahođenju

- Sredstva u ukupnom iznosu od 117.000 KM odobrena su za 14 udruženja u pojedinačnim iznosima od 1.000 KM do 60.000 KM, bez kriterija i obrazloženja na koji način je utvrđen odobreni iznos – navodi se u revizorskom izvještaju.

Reviziju Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS, koju vrši institucija čiji je to i posao i koja godišnje revidira stotine institucija u FBiH, Konaković je protumačio kao politički motiviran potez, odnosno da mu je inspekciju "poslao Fadil Novalić".

Zanimljivo je da za 187.208 KM koje je Konaković podijelio još uvijek nisu dostavljeni izvještaji o namjenskom utrošku sredstava.

Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata neprofitnih organizacija i udruženja iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.