open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Na suđenju Josipoviću i ostalima priloženi dokazi o masovnim grobnicama
Na suđenju petorici optuženih za genocid počinjen u Srebrenici, Državno tužilaštvo je među materijalnim dokazima uložilo fotografije masovnih grobnica snimljene iz zraka
06.11.2018. u 13:51
get url
text

Tužilac Adis Nuspahić uložio je više izvještaja o radu policije i planiranju aktivnosti iz ljeta 1995. godine. Osim izvještaja, Nuspahić je uložio i fotografije, karte i mape objekata i masovnih grobnica.

Uloženo je šest fotografija Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Bratuncu, deset fotografija Konjević-Polja, šest fotografija Kozluka, osam fotografija stadiona u Bratuncu i sedam fotografija škole u Roćeviću.

Uložene su i fotografije Bratunca snimljene iz zraka te fotografije trafostanice u blizini škole "Vuk Karadžić", Srebrenice i Žepe iz jula 1995. godine, "Bijele kuće" i Potočara.

Tužilaštvo je uložilo i shemu primarnih i sekundarnih grobnica u Srebrenici, fotografiju zapaljenih stvari u Potočarima, mapu kretanja kolone i polažaja srpskih snaga.

Uložene su i fotografije snimljene iz zraka na kojima je "uznemirena zemlja" gdje su bile masovne grobnice u Glogovoj i Zelenom Jadru.

Za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH tereti Dragomira Vasića, Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Danila Zoljića i Radomira Pantića. Optuženi su za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje, a neki od njih i za pogubljenja muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Odbrane optuženih su na većinu uloženih dokaza dale prigovore relevantnosti i autentičnosti, a samo nekoliko dokaza je za Odbrane bilo nesporno.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. novembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.