Subota, 19.09.2020.

Općina Novi Grad

Na Vitkovcu otkriveno spomen-obilježje ubijenoj djeci s područja MZ "Alipašin Most - 1"

Na mermernim pločama ispisana su imena 25 ubijene djece s ovog područja

Pored sportskog igrališta u naselju Vitkovac danas je otkriveno spomen-obilježje izgrađeno u znak sjećanja na djecu ovog naselja ubijenu tokom agresije na našu zemlju

To je svojevrsni podsjetnik na nevine žrtve, koje su ubijene u periodu od 1992-1995. godine i ono što se u ovom dijelu Novog Grada tada dešavalo. Na mermernim pločama ispisana su imena 25 ubijene djece s ovog područja, a sam plato je hortikulturno uređen i opremljen klupama za sjedenje, kako bi oni koji se žele prisjetiti ubijenih i odati im počast mogli sjesti i predahnuti.

Spomenik su, zajedno sa načelnikom Semirom Efendićem, otkrili roditelji djece čija su imena ispisana na kamenim postamentima, a uz prisustvo mnogobrojnih građana, roditelja, učenika i nastavnika osnovnih škola, predstavnika boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti.

 - Izgradili smo spomenik ubijenoj djeci, da se pamti i ne zaboravi šta nam se dešavalo u periodu od 1992-1995. godine. Pored spomenika svakodnevno prođe veliki broj djece, a buduće generacije trebaju da znaju kako su njihovi prethodnici ubijani tokom igre i da oni cijene to što danas imaju sretnije djetinjstvo. Ovo je specifičan spomenik, jer u ovom naselju ubijeno je 25 djece u protekloj agresiji na državu BiH i ovo je znak da oni, koji su napadali BiH, nisu prezali da ubijaju djecu. Ubiti nevino djete je zločin nad zločinima - kazao je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Među prisutnima bio je i Ramiz Holjan, otac rahmetli Admira, koji je ubijen sa nepunih 13 godina. Ističe da se u životu može sve zaboraviti, ali ne i gubitak djeteta.

- To ni jedan roditelj ne može. Moj Admir je ubijen 16. decembra 1992. godine u 13. godini! Sa njim su ubijena još dvojica dječaka, a dvoje djece je ranjeno i ostali su trajni invalidi! Ovdje, u MZ "Alipašin Most -1", za vrijeme opsade Sarajeva i agresije na BiH ubijeno je 25 djece. Uz pomoć Općine Novi Grad na ovom mjestu izgrađeno je igralište, a pored njega spomen-ploča ubijenoj djeci. Djeca koja su ubijena u ovom naselju bila su školskog uzrasta. Danas bih bio radostan da je njihovo vjenčanje, ali, nažalost, nije. Zato smo pozvali djecu, da čuju i da znaju šta se dešavalo tokom agresije na BiH, kako bi znali graditi bolju i jaču državu, državu koja je najljepša na svijetu - izjavio je Holjan.

Na spomen-obilježju je položeno cvijeće i odata počast nevino ubijenoj djeci s ovog područja, nakon čega su učenici osnovnih škola "Umihana Čuvidina", "Fatima Gunić", "Behaudin Selmanović" i "Sokolje" izveli prigodan program, a potom je u organizaciji fudbalskog kluba "Biser" odigrana i revijalna utakmica.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh