open-navfaktor-logo
search
Nakon kritika Predsjedništva
Nacrt budžeta BiH "na popravci": Bevanda našao novac za borbu protiv pandemije
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine trenutno radi na novom Nacrtu budžeta institucija BiH za ovu godinu, i to u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH, kazali su za Faktor iz Ministarstva finansija i trezora.
15.03.2021. u 21:32
get url
text

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH na sjednici u četvrtak nije usvojilo prvobitno predloženi nacrt budžeta već ga je vratilo i od Vijeća ministara BiH zatražilo novi u roku od sedam dana.

Sporno je bilo to što nisu bila predviđena sredstva za borbu protiv pandemije koronavirusa. Također, kako je nakon sjednice istakao Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, njihov stav je bio i da ne treba vraćati osnovicu za obračun plaća zaposlenih u institucijama BiH na nivo iz 2012. godine, koja je bila nešto veća od sadašnje.

- Korigovani Nacrt budžeta će sadržavati stavku koja se odnosi na sredstva za borbu protiv pandemije koja će biti formirana na teret stavke "bruto plaće i naknade". Nova stavka će biti dodana u Nacrt budžeta, a trenutno ne raspolažemo tačnim iznosom jer su izračuni u toku - naveli su iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

No nedavno je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, kazao da je za povećanje osnovice za obračun plaća u prvobitnom Nacrtu budžeta BiH za 2021. godinu planirano oko 22 miliona KM. Ta sredstva sada neće biti ukalkulisana.

VEZANI TEKST - Džaferović o budžetu BiH: Plaće vojnika i policajaca podići, a najviše plaće funkcionera smanjiti

- Osnovica plaće ostaje na istom nivou kao i prethodnih godina - odgovorili su danas iz Ministarstva finansija i trezora.

Džaferović je nakon sjednice Predsjedništva kazao i da postoji veliki nesrazmjer u plaćama službenika u institucijama BiH - vojnika i policajaca, u odnosu na plaće srodnih zanimanja na nivou entiteta i kantona.

- Vijeće ministara mora podići te plaće na viši nivo, a one najviše koje primaju funkcioneri na državnom nivou treba smanjiti jer su veće od plaća funkcionera na nižim nivoima vlasti - poručio je Džaferović prije nekoliko dana.

Pitanje ovih plaća postavili smo Ministarstvu finansija i trezora.

- Plaće vojnika, policajaca i funkcionera se obračunavaju prema trenutno važećim zakonima i odlukama. Ministarstvo finansija i trezora BiH nema saznanja o eventualnim budućim izmjenama - dodali su iz Ministarstva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.