open-navfaktor-logo
search
Svečano
Nagrađeno 120 najboljih učenika u FBiH
Ministrica smatra da za loše rezultate utvrđene PISA istraživanjem nisu kriva djeca, već da je sistem obrazovanja zakazao 
06.12.2019. u 14:41
get url
text

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nagradilo je danas u Mostaru najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u FBiH u školskoj 2018/19. godini. Sva kantonalna ministarstva obrazovanja, nominirala su po tri učenika osnovnih i srednjih škola. Tako je iz ruku federalne ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović po 60 učenika iz osnovnih i srednjih škola primilo diplome i jednokratne novčane nagrade, knjige i po 750 KM za osnovce te 900 KM za srednjoškolce.

-Nagrađivanjem i promovisanjem najboljih učenika želimo pružiti podršku učenicima da ustraju u marljivom radu i učenju, kako bi u narednim godinama nastavili nizati uspjehe na radost i ponos svojih roditelja, nastavnika i škola, ali i cijele države Bosne i Hercegovine - kazala je resorna ministrica Dilberović. Napomenula je da je prilikom izbora bio primjenjivan širok spektar kriterija te da su posebno afirmirana funkcionalna znanja i vještine.

Asja Ćatić iz Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" iz Sarajeva, jedna od nagrađenih,  tvrdi da joj je ova nagrada važna jer je plod velikog truda i rada. Također, Davidu Jezičiću iz Srednje škole Kupres nagrada predstavlja veliku potvrda za njegovo četverogodišnje školovanje, no još nije odlučio da li će školovanje nastaviti u našoj zemlji ili inostranstvu.

Loše rezultate naših učenika na PISA istraživanju prokomentarisala je ministrica ovom prilikom. Smatra da za njih nisu kriva djeca, već da je sistem obrazovanja zakazao. 

-Obaveza svih aktera sistema obrazovanja bila je da ih pripremimo za nove obrazovne izazove. Nažalost, zakazali smo. Nadam se da je svima sada jasno da su promjene neminovnost i da je krajnje vrijeme da pređemo s riječi na djela - poručila je Dilberović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.