open-navfaktor-logo
search
Institut Yunus Emre
Najavljen bogat program manifestacija Dječiji festival, Sedmica turskog filma i Dani Turske
Iz Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu saopćili su da je sve spremno za jubilarni deseti Dječiji festival koji će se 9. maja održati u Gradskoj areni u Zenici i na kojem će uz bogat kulturno-umjetnički program hiljade mališana iz cijele Bosne i Hercegovine nastupiti pjevač Amel Ćurić.
04.05.2023. u 15:30
get url
text

Manifestacije Dani Turske, Sedmica turskog filma i Dječiji festival održavaju se u organizaciji turskog Instituta "Yunus Emre" Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske i Ambasade Republike Turske u Sarajevu. Ulaz na sve manifestacije je besplatan, a karte za projekcije filmova se mogu preuzeti u Institutu "Yunus Emre" i u Općini Novi Grad Sarajevo.

Ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin zahvalio je svim organizatorima, institucijama i pojedincima koji su podržali ove manifestacije te je pozvao građane da ih posjete.

- Dječiji festival je za nas veoma važan i održava se na 23. april kada i Dan nacionalnog suvereniteta Turske i to je praznik koji je poklonjen djeci. Ove godine nismo imali priliku organizirati na taj datum zbog ramazana i praznika, ali evo sada smo tu. Na Dječijem festivalu u Bosni i Hercegovini ćemo imati priliku da ugostimo 5.500 djece iz više od 40 gradova. Ovim povodom u Turskoj se također održavaju različiti prigodni programi i manifestacije - kazao je Girgin.

Ambasador se zahvalio posebno pjevaču Amelu Ćuriću koji će nastupiti na Dječijem festivalu u Zenici i to na način da su učenici koji pohađaju kurseve Instituta "Yunus Emre" anketno odlučili da upravo on nastupi.

- Danas smo ovdje da pomenemo i pozovemo na još dvije aktivnosti, a to su Dani Turske u sportsko-rekreativnom centru 'Safet Zajko' i Sedmica turskog filma za ljubitelje kinematografije. Nadamo se da će nas i vrijeme poslužiti za vikend. Još jednom vas sve pozivam na ove manifestacije - poručio je Girgin.

Kruna svih aktivnosti 

Koordinator Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu Mehmet Akif Yaman istakao je da ta ustanova u okviru svojih aktivnosti i programa "Moj izbor je turski jezik" sprovodi brojne aktivnosti tokom cijele godine, uključujući različita takmičenja, kurseve i posjete, a da je Dječiji festival svojevrsna kruna svih tih aktivnosti.

- Ove godine organiziramo jubilarni deseti Dječiji festival. U Zenici ćemo u areni biti s 5.500 mališana iz više od 40 bh. gradova, uključujući Stolac, Čapljinu, Cazin, Travnik, Novi Travnik, Maglaj i druge - kazao je Yaman i dodao da su u organizaciji ovog događaja naišli na svesrdnu podršku, kako lokalnih općina, tako i turskih institucija i njihovih predstavništava u BiH, uključujući tursku ambasadu, Ziraat Bank, TIKA-u, Anadoliju, TRT i druge.

Yaman je najavio da će na Dječijem festivalu u Zenici biti dodijeljene nagrade najboljim učesnicima takmičenja koja je organizirao Institut "Yunus Emre" u prethodnom periodu, kao i da će nastupiti ekipe iz BiH i Turske s tradicionalnim narodnim igrama.

- Ove godine imamo posebne goste. Znate da se u Turskoj u februaru dogodio razoran zemljotres. Ugostiti ćemo na Dječijem festivalu i djecu iz zemljotresom pogođenih regija i to uz podršku Općine Selcuklu iz Konye. S nama će biti i ekipa Gorske službe spašavanja iz Zenice koja je bila u Turskoj i pomagala potresom pogođeni narod - kazao je Yaman.

Yaman je kazao da će svi učesnici Dječijeg festivala na poslijetku imati priliku da uživaju i u koncertu Amela Ćurića.

I on je također kazao da će 6. i 7. maja u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" u Sarajevu biti održani Dani Turske u okviru kojih su od 12 do 19 sati planirane brojne zanimljive aktivnosti poput igara za djecu, slikanja, koncerata i predstavljanje turske kuhinje.

Potom će u kinu Općine Novi Grad od 7. do 10. maja biti održana jubilarna 10. sedmica turskog filma. Zainteresovani će u tom periodu moći pogledati brojne turske filmove.

"Leptirov san", "Akif" i "Pjesma našeg sela" samo su neki od filmova koji će biti prikazani u kinu Općine Novi Grad Sarajevo od 7. do 10. maja 2023.

Dnevne projekcije za odrasle bit će emitovane od 19 sati, dok će se filmovi za djecu emitovati od 11 sati. Sve projekcije su besplatne, a ulaznice se mogu preuzeti u Općini Novi Grad Sarajevo i Institutu "Yunus Emre" Sarajevo.

Djeca anketom izabrala Amela Ćurića

Poznati bh. pjevač Amel Ćurić naglasio je da mu je zadovoljstvo i čast da učestvuje baš na jubilarnom desetom izdanju Dječijeg festivala u Zenici, a posebno ga je obradovalo to što je saznao da je do takve saradnje došlo jer su djeca anketom izabrala baš njega.

- Što se koncerta tiče, pokušat ću da zabavimo svu tu djecu koja su to zaslužila i koja dolaze iz svih gradova, a možda neki od njih i nisu nikada prisustvovali tako velikom događaju. Tako da mogu reći da mi je drago da sam tu i da ću ih uveseliti - kazao je Ćurić.

Ćurić je najavio da će na koncertu izvoditi pjesme koje je svojevremeno izvodio na regionalnim takmičenjima mladih pjevača, ali i pjesmu "Što nas ima mašala", koju su domaćini posebno tražili zbog njenog zabavnog ritma i tekstu koji govori o brojnim ličnostima koje su važne za BiH.

- Potrudit ću se da otpjevam i jednu pjesmu na turskom jeziku da pokažem kako ja izgovaram turske riječi. Nadam se da će se to svidjeti svima koji govore turski i djeci koja ga uče - kazao je Ćurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.