open-navfaktor-logo
search
Simbol zimskog sporta
Nakon 28 godina: Ponovo otvoren Olimpijski muzej u Sarajevu
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo i Princ od Monaka Albert II u Sarajevu su večeras otvorili obnovljeni Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine.
08.10.2020. u 21:34
get url
text

- Dobrodošli u novoobnovljenu zgradu Olimpijskog muzeja BiH! Mi smo na početku našeg mandata jasno kazali da ćemo obnoviti sve srušene simbole ovog grada. Polako naš san postaje java. Večerašnja noć je dokaz tome. Našu BiH odbranili su najbolji sinovi naše zemlje, neki večeras nisu sa nama, na tom putu dali su svoje živote. Neki od njih su večeras ovdje. Te večeri u aprilu 1992. godine oni su gasili, branili i spašavali ovaj muzej. Hvala im - istakao je Skaka.

{$galerijaFotografija}

Snaga Olimpijskih Zimskih igara 1984. godine je u njihovoj univerzalnosti, kazao je Rađo:

- Istom tom snagom odisao je i EYOF 2019. Olimpijski duh je trajni eliksir krila mladosti, novih susreta, dostignuća i medalja koje su motivacija za istrajnost i vjera da je sport naš najbolji prijatelj - rekao je Rađo.

Ispred Olimpijskog muzeja je izveden baletni performans uz koji je izvedena himna EYOF-a 2019. "We Create Together". Nakon otvaranja Olimpijskog muzeja uslijedio je vatromet.

Olimpijski muzej je sagrađen 1903. godine, a uništen je i zapaljen agresorskim granatama 27. aprila 1992. godine. Olimpijski muzej je otvorio svoja vrata za posjetioce 28 godina nakon što je srušen. Osim zbirki artefakata posvećenih ZOI '84, postavljen je i dio posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF. 

U sarajevskoj Vijećnici princu Albertu II sutra će biti uručeno priznanje "Ključ Grada Sarajeva" zbog velikog doprinosa promociji glavnog grada BiH.

Otvaranje Olimpijskog muzeja BiH, 08.10.2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.