open-navfaktor-logo
search
Razriješen i Upravni odbor
Nakon prijava obljube: Prihvaćena ostavka direktora Doma u Banjoj Luci
Vlada Republike Srpske prihvatila je danas ostavku direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjoj Luci Vladimira Kajkuta i razriješila Upravni odbor doma.
03.02.2022. u 15:41
get url
text

Za vršioca dužnosti direktora imenovana je  Darjana Kecman, koja je radila na Klinici za psihijatriju i kao socijalni radnik na pedijatriji i genokologiji, a na specijalizaciji je iz psiho-terapije.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite predstavilo je danas nalaz  Komisije za vanredni stručni nadzor u Domu "Rada Vranješević", koji je naložen nakon dvije prijave sumnji u obljubu radnika ovog doma nad štićenicama.

Ministar Alen Šeranić je istakao da su u okviru postupanja po prijavama zloupotrebe djeteta, direktor i stručni radnici "postupili adekvatno", kada su u pitanju procedure oko same prijave, obavještavanje policije i drugo.

VEZANI TEKST - Nakon prijave dvije obljube, direktor banjalučkog Doma "Rada Vranješević" podnio ostavku 
 

Nadležni su podvukli da se nalaz odnosi samo na stručni rad, uslove u Domu, korištenje stručnih metoda i drugo, a da nije istražni postupak.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić je rekao da je Dom kontrolisan u nedjelju, ponedjeljak ujutro, te sinoć.

- Kroz istupe u javnosti se pravi fama o Domu. Tamo rade vrijedni ljudi, koji dugo rade, ali bilo je pojedinačnih slučajeva zbog čega je počela ova priča, a nadležni istražni organi treba da utvrde elemente krivičnog ili prekršajnog postupka i da se kazne one koji su ih počinili - rekao je Šeranić.

Poručio je da se u okviru Doma sprovode disciplinski postupci prema osumnjičenim radnicima, u skladu sa pravilnikom.

- Što se tiče samog postupanja disciplinske komisije prema radniku koji je u svojstvu portira vraćen na posao, trebalo je pažljivije i cjelishodnije posmatrati taj slučaj, posebno s obizom na prijave od ranije u vezi te osobe - rekao je Šeranić.

Govoreći konkretno o žrtvi, djevojčici (2008. godište) koja je prijavila obljubu, naveo je da je njen staratelj Centar za socijalni rad Šipovo od kojih će tražiti detaljan izvještaj, ali i od Centra za socijalni rad Banjaluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.