open-navfaktor-logo
search
Nepoštivanje sistema rada
Nakon reakcija zbog brisanja kritike filma Pjera Žalice BHRT se napokon očitovao
Nakon višednevnih polemika u javnosti BHRT se napokon odlučio očitovati o brisanju teksta novinara Mirze Skenderagića, odnosno njegove kritike filma "Koncentriši se, baba", a koja je uklonjena sa web stranice BHRT-a.
22.08.2020. u 12:15
get url
text

Faktor je konstatovao u ranije objavljenom tekstu da je on uklonjen te da BHRT, uprkos interesiranju javnosti, nije se očitovao.

VEZANI TEKST - BHRT obrisao kritiku filma Pjera Žalice: "Potpuno ogoljen mehanizam samodopadne kulturne elite"

Također, konstatovali smo da o brisanju teksta šuti danima medijska, akademska i kulturna scena, te da su se na družtvenim mrežama očitovali tek rijetki.

U svom reagiranju BHRT navodi: 

- Članak autora Mirze Skenderagića uposlenika BHRadija 1, pod naslovom "Televizijski film bez ideje i autorstva" - odnosno kritika bh. filma "Koncentriši se, baba", uklonjen isključivo zbog nepoštivanja sistema rada na BHRT-u. BHRT svake godine formira timove urednika i novinara koji prate projekat Sarajevo film festivala. Pomenuta kritika je na portalu objavljena mimo kompletnog plana praćenja festivala, bez konsultacije s bilo kojim urednikom iz tima koji je zadužen za program praćenja SFF-a.

Zbog činjenice da nikome od urednika nije najavljen pomenuti tekst/kritika, te samim tim nisu ispoštovane procedure oko objavljivanja sadržaja na portalu www.op.bhrt.ba, tekst/kritika je povučena iz sadržaja portala.

Napominjemo da BHRT ima odgovornost prema svojim pretplatnicima i poslovnim partnerima i svaki uposlenik BHRT-a mora postovati sistem i plan rada - zaključuju na kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.