open-navfaktor-logo
search
Nova akademska godina
Nakon što je oformljen izolatorij: Šta će biti sa studentskim smještajem na Bjelavama?
Nova akademska 2020/2021. godina uskoro počinje, a budući da je u Studentskom domu Bjelave formiran privremeni izolatorij gdje su trebali biti smješteni pacijenti zaraženi koronavirusom, studenti se pitaju šta će biti sa njihovim smještajem u ovom objektu.
10.09.2020. u 14:20
get url
text

Kako nam je kazao Muhamed Omerović, direktor JU Studentski centar Sarajevo, oni su nedavno imali konsultacije sa premijerom i ministrom zdravstva Kantona Sarajevo oko toga šta će biti sa ovim izolatorijem, te su iz Studentskog centra početkom ove sedmice poslali i dopis kojim traže da se izolatorij na Bjelavama izmjesti.

- Tražili smo to kako bi se Paviljon dva koristio za svoju krajnju namjenu, to jest smještaj studenata. Mi smo kao altenativu ponudili internat Željezničkog centra u Buča Potoku. To je jedan hostelski smještaj, koji potpuno odgovara uvjetima izolatorija. Predstavnici Kriznog štaba KS i Ministarstva zdravstva u utorak su obišli taj lokalitet i rekli da postoji mogućnost da se to uradi, ali da bi se možda moralo par detalja pripremiti. Bez obzira na sve, mi i dalje insistiramo na tome da se izolatorij izmjesti sa Bjelava – istakao je Omerović.

Primarna djelatnost Studentskog centra Sarajevo, dodao je, jeste smještaj i ishrana studenata, a sadašnji izolatorij na Bjelavama je formiran u najboljem dijelu studentskog smještaja.

- Mi sada zaista nemamo vremena i moramo se pripremiti, te zbog toga insistiramo da se izolatorij izmjesti iz Paviljona dva što prije. Ukoliko danas ili sutra ne dobijemo odgor od Vlade KS i nadležnih za ovu situaciju sa pandemijom koronavirusa, u ponedjeljak ćemo tražiti sastanak sa premijerom i ostalima. Imamo informaciju da je Senat Univerziteta u Sarajevu donio odluku da nova akademska godina počinje 12. oktobra, tako da će smještaj studenata krenuti već od 15. septembra do 1. oktobra i iskreno se nadam da nećemo kasniti – kazao je.

Prema riječima našeg sagovornika, veoma važna činjenica je to da u izolatoriju na Bjelavama, to jest Paviljonu dva ovog studentskog naselja, dosad još niko nije smješten, a da je zaražen koronavirusom.

- To nam ide u prilog da, ako Bog da, okončamo tu priču i da naselje bude isključivo za smještaj studenata. Pozivam studente iz cijele BiH da budu stanovnici našeg doma i sigurno je da će Studentski dom biti najbolje pripremljen za dolazak studenata u posljednjih četiri do pet godina – zaključio je Omerović.

S obzirom na to da je u jednom trenutku izolatorij na Podhrastovima bio skoro popunjen, ukazala se potreba za formiranjem novog izalatorija, za koji je odabran Paviljon dva u Studentskom domu Bjelave. Kako je ranije rečeno iz Kriznog štaba KS, prostor je kapaciteta do sto mjesta i namijenjen je za pacijente sa srednje teškom ili blažom kliničkom slikom. Međutim, ova ideja nikada nije do kraja zaživjela. Vlada KS je odnijela odluku da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" rukovodi radom tog izolatorija, što iz ove zdravstvene ustanove nisu prihvatili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.