open-navfaktor-logo
search
Ima i povrijeđenih
Napala ih Torcida: Policija koristila vatreno oružje i ranila dvojicu navijača
Nakon odigrane utakmice Hajduka i Dinama na Maksimiru došlo je velikih sukoba policije i navijača splitskog kluba na autoputu.
22.05.2022. u 00:56
get url
text

Kako pišu hrvatski mediji autoput između Zagreba i Karlovca je blokiran, a okršaj policije sa navijačima završio je s nekoliko povrijeđenih na obje strane. Policija je koristila i vatreno oružje, a dvojica navijača Hajduka su ranjena.

Navijači iz Splita večeras nisu željeli ući na stadion Maksimir, jer im je zabranjeno unošenje megafona i određenih transparenata. Odlučili su ostati van stadiona, a zatim su se uputili prema Splitu.

O neredima na autocesti oglasila se i PU zagrebačka, piše Jutarnji:

- Dana 21. maja oko 21.35 sati, tokom organizovane preprate oko 1.600 navijača HNK Hajduk u autobusima, kombi vozilima i privatnim automobilima s utakmice u Zagrebu, samoinicijativno su stali na autocesti A1 kod odmorišta Desinec i na taj način blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca, a potom je, oglušivši se na njihova upozorenja i naredbe, nekoliko stotina njih napalo tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje povreda, policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili.

Policijski su službenici radi odbijanja napada na sebe prema više osoba uporabili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor. U toku je identifikacija i privođenje osumnjičenika za kaznena djela i prekršaje.

Do sada je utvrđeno da je došlo do ranjavanja, najvjerojatnije od vatrenog oružja, dvije osobe koje su neposredno učestvovale u napadu na policijske službenike, te je povrijeđeno 10-tak policijskih službenika. Svi povrijeđeni su van životne opasnosti - saopćeno je iz policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.