open-navfaktor-logo
search
Hiljade na ulicama Beograda
Naredni protest "Srbija protiv nasilja" zakazan za 27. maj
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izrazio je zahvalnost građanima što su se jučer okupili i pokazali da su volja za životom, ljubavlju i razumom jači od nasilja.
20.05.2023. u 16:47
get url
text
get url
text

 - Nažalost, djeca koja se više nikada neće probuditi, probudila su Srbiju. Svaki skup "Srbija bez nasilja" bio je veličanstven, ne samo zbog broja ljudi, koji je najveći u posljednjih nekoliko decenija, već zbog toga ko je na ulice izašao, a izašao je mladi gospodin od sedam meseci – najmlađi učesnik protesta, izašla su brojna djeca sa roditeljima, mladost zemlje i penzioneri hodali su zajedno - rekao je Aleksić.

On je istakao da "nasilje uništava našu zemlju i sve naše živote".

- Žrtve su djeca, mladi, stari, žene, glasači opozicije, ali i glasači vlasti. Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić, koji nikada nije uspio postati predsjednik svih građana, duže od deceniju nas je dijelio kao narod.

Povezivali su nas samo zajednički strah od budućnosti, želja da se povučemo jedni od drugih, da okrenemo glavu na drugu stranu i nagon da na neslaganje odgovorimo silom. Sada niko ne zna ko će biti sljedeća žrtva bezumnog krvoprolića. Mjesta zločina su i škole i ulice - dodao je Aleksić.

VEZANI TEKST - Novi protesti u Beogradu: Deseci hiljada ljudi na ulicama traže Vučićevu ostavku

Podsjećamo, sinoć je u Beogradu održan treći masovni protest "Srbija protiv nasilja" na kojem su se okupili deseci hiljada građana. 

Građani su uzvikivali "Vučiću, ostavka!". Također, podizanjem zastava Srbije okupljeni građani bili su složni u želji da se smjene šef BIA-e Aleksandar Vulin i ministar policije Bratislav Gašić.

Poslije dva masovna protesta prošlih sedmica, potaknutih dvjema masovnim pucnjavama u kojima je ubijeno 18, a ranjeno 20 osoba, opozicija u Srbiji pozvala je i danas na veliki građanski skup protiv poticanja i toleriranja nasilja u javnom prostoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.