Naša stranka oštro je osudila današnje zaključke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine kojima je ova institucija praktično odbila saradnju sa Parlamentarnom skupštinom BiH u cilju stabiliziranja stanja u pravosuđu i vraćanja povjerenja građana BiH u pravosudne institucije.

Žalosnim su nazvali što je zaključcima VSTV-a naglasak stavljen na izbjegavanje odgovornosti svojih članova i odbijanje saradnje s Parlamentarnom skupštinom, dok se u isto vrijeme u njima ne može pronaći konkretan trag iskrene spremnosti za prevazilaženje negativne situacije u pravosudnom sistemu.

- U zaključcima koji imaju za cilj održavanje postojećeg stanja u pravosuđu se VSTV neopravdano poziva na princip trodiobe vlasti koji nije ustanovljen da bi bilo koju od grana vlasti učinio nedodirljivom - stav je Naše stranke.

U saopćenju navode da je upravo VSTV institucija koja trodiobu vlasti shvata na pogrešan način i zloupotrebljava je kao štit od odgovornosti prema građanima koje u zakonodavnom smislu predstavlja parlament.

Stoga su zastupnici Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH još jednom izrazili podršku zaključcima s druge hitne sjednice Zastupničkog doma i zatražili od VSTV-a njihovo poštivanje i maksimalnu saradnju s parlamentom i njegovim tijelima.

- Nezavisnost u radu nikako ne smije biti shvaćena kao nezavisnost od odgovornosti i to važi za sve grane vlasti, sve javne institucije i sve nosioce javnih funkcija u BiH - zaključuju u Našoj stranci.