open-navfaktor-logo
search
Univerzitet u Tuzli
Naša stranka traži ukidanje "skandalozne i po studente štetne odluke" koju je potpisao njihov kadar
Studentski parlament Univerziteta u Tuzli nije se oglasio kada je Upravni odbor ove visokoškolske ustanove donio odluku o uvođenju naknade za elektronsku prijavu ispita, koja iznosi 7,5 KM godišnje. Umjesto njihovih predstavnika u "borbu" za studente krenuli su Kantonalni odbor Naše stranke i Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona (TK).
22.07.2022. u 17:02
get url
text
Naša stranka TK

Sve navedeno i ne bi bilo toliko čudno da u Upravnom odboru Univerziteta ne sjede kadrovi Naše stranke i SDP-a te da odluku nije potpisao predsjednik Upravnog odbora Semir Ahmetbegović, koji je kadar Naše stranke.

Podsjećamo, elektronska prijava ispita prvi put će na Univerzitetu u Tuzli biti u primjeni od ove akademske godine. Upravni odbor Univerziteta donio je odluku o iznosu participacije i školarine, a u sklopu nje je i odredba da naknada za elektronsku prijavu ispita iznosi 7,50 KM na nivou akademske godine. Tu odluku Upravnog odbora potvrdila je i Vlada Tuzlanskog kantona.

Nakon što su SDP i NS pokušali da naknadu studentima fakturišu Vladi TK i premijeru Irfanu Halilagiću, iz Vlade su saopćili da se "radi se o naknadi, koju su prijedlogom odluke broj 04-2730-1-3122, od 27. maja 2022. godine, Vladi predložili Upravni odbor i menadžment Univerziteta u Tuzli, a na koju je, kao i na sve druge prijedloge odluka Univerziteta, Vlada Tuzlanskog kantona poštujući autonomiju Univerziteta dala saglasnost".

- Upravni odbor Univerziteta u Tuzli je struktura koju je sadašnji saziv Vlade TK naslijedio od Vlade koju su činili upravo SDP i Naša stranka. Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta je Semir Ahmetbegović (Naša stranka Tuzla), a članovi su Adela Šaldić (SDP Gradačac), Omer Beširović (SDP Živinice), Suad Hasanović (PDA Kalesija), itd. Zašto su Naša stranka i SDP dozvolile da njihovi članove predlože, a kasnije i donesu odluke kojima se uvodi ova naknada - pitali su iz Vlade TK.

Također, premijer TK Irfan Halilagić pozvao je Upravni odbor i menadžment Univerziteta da još jednom razmotre opravdanost uvođenja ove naknade i predlože adekvatno rješenje.

- Kao i do sada, Vlada će, uvažavajući autonomiju Univerziteta, dati podršku svakom konstruktivnom i opravdanom prijedlogu ove visokoškolske ustanove - poručio je Halilagić.

Ovo saopćenje iz Vlade TK slavodobitno je propratila Naša stranka, saopćenjem u kojem, između ostalog, kažu da im je drago da je "Vlada podržala zahtjev Kantonalnog odbora Naše stranke TK za ukidanje sramne naknade plaćanja elektronske prijave ispita koja nema nikakvo opravdano utemeljenje".

Suština cijele priče je da Vlada može podržati ili ne podržati bilo šta u vezi s Univerzitetom, ali nema pravo ništa nametati, posebno kada se radi o studentskim pitanjima.

To definitivno nije jasno Forumu mladih SDP-a koji je u svom saopćenju pozvao "premijera Halilagića da na narednoj sjednici Vlade TK ukine ovu naplatu i na taj način pokaže solidarnost prema studentima".

Naša stranka je, pak, u svom saopćenju ponovila da insistira na tome da Upravni odbor ukine naknadu za elektronsko plaćanje ispita, istakavši da je njihovu reakciju "izazvala skandalozna i po studente štetna odluka Upravnog odbora, a ne učešće bilo kojeg pojedinca iz bilo koje stranke u istom".

"Brza reakcija Naše stranke spriječila pljačku studenata na Univerzitetu u Tuzli", slavodobitno su objavili iz Naše stranke.

Bez ulaženja u diskusiju o tome da li se radi o pljački, odluka o plaćanju naknade za elektronsku prijavu ispita nije ukinuta. O tome hoće li biti ukinuta glavnu riječ vodi kadar Naše stranke. Možda u vrhu NS u TK sada unaprijed znaju šta će uraditi njihov kadar, a ranije to nisu znali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.