open-navfaktor-logo
search
Oštrija pravila
Nasilje na internetu: Facebook ograničava live stream
Naoružani napadač ubio je 51 osobu u dvije džamije u gradu Christchurchu 15. marta dok je sve uživo prenosio na Facebooku
15.05.2019. u 08:59
get url
text

Kompanija Facebook objavila je da će pooštriti pravila za korištenje svoje usluge "live stream", ususret sastanku svjetskih čelnika kojima je cilj ograničavanje nasilja na internetu uslijed pucnjave i ubistava na Novome Zelandu, prenosi Reuters.

Naoružani napadač ubio je 51 osobu u dvije džamije u gradu Christchurchu 15. marta dok je sve uživo prenosio na Facebooku.

Bila je to najgora pucnjava u historiji mirnodopskog Novog Zelanda te je navela javnost da traži bolju sigurnost od ekstremizma na društvenim mrežama.

Facebook je poručio kako su predstavili politiku "jedan-prekršaj", čime će privremeno zabraniti pristup ljudima koji su prethodno bili pod disciplinskim postupkom jer su prekršili najstrožija pravila bilo gdje na stranici.

Prvi prekršaj onemogućit će vam pristup usluzi Live na određeno vrijeme, naglasila je kompanija. Također, proširuju spektar prekršaja koji će biti dio politike "jednog-prekršaja".

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je kako je ova promjena naglasila ključni dio inicijative poznate kao "Poziv iz Christchurcha" koju ona predvodi kako bi zaustavila širenje nasilja na internetu.

- Facebookova odluka dobar je prvi korak u ograničavanju mogućnosti da aplikaciju koriste teroristi te pokazuje da djeluje na "Poziv iz Christchurcha" - poručila je preko elektronske pošte koju je objavio njen glasnogovornik.

Facebook nije razjasnio koji prekršaji zadovoljavaju uvjete za politiku "jednog-prekršaja" ni koliko dugo će trajati kazne, ali glasnogovornik je naglasio kako više ne bi bilo moguće da napadač koristi uslugu Live na svome računu pod novim pravilima.

Korisnici sa sličnim računima neće moći ni stvarati reklamni sadržaj ili propagandu. Napomenuli su da će također finansirati istraživanje na tri univerziteta oko tehnika za otkrivanje manipuliranih medija s kojima je Facebook imao problema nakon napada na Novome Zelandu jer ih nije mogao primijetiti.

Ardern je naglasila kako je istraživanje dobrodošlo te da su uređene i manipulirane snimke napada na džamije sporo uklanjane, što je rezultiralo da budu prikazane na mrežama korisnika, uključujući i na profilu premijerke.

Facebook je rekao kako je uklonio oko 1,5 miliona snimaka u prva 24 sata od napada. Krajem marta objavili su da je postojalo oko 900 različitih verzija snimke.

Ardern će predvoditi sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu u srijedu na kojem će tražiti da se svjetski vođe i čelnici tehnoloških kompanija obvežu na uklanjanje nasilnog sadržaja na internetu.

"Poziv za Christchurch" dobrovoljan je okvir za postavljanje specifičnih mjera koje bi trebale suzbiti pojavu terorističkog sadržaja na internetu.

Predstavnici Facebooka, Googlea, Twittera i drugih kompanija sudjelovat će na sastanku, iako čelnik Facebooka Mark Zuckerberg neće biti prisutan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.