Beograd i Priština nastavljaju političko-trgovinski rat zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije, a jedna od posljedica je zatvaranje privatnih trgovina, tržnica, kioska, pekarnica i apoteka u sjevernom dijelu Kosova, čime se želi izvršiti pritisak na Prištinu, dok prištinski čelnici poručuju kako Srbija želi inscenirati humanitarnu krizu.

Trgovine su zatvorene u znak protesta koji su trgovci dogovorili prošle sedmice zbog taksi od 100 posto, uvedenih prije sedam mjeseci, kojima Priština pokušava primorati Beograd da prizna kosovsku nezavisnost i usaglasi se sa prijemom Kosova u Ujedinjene narode i međunarodne organizacije.

Kosovske vlasti uvele su takse u novembru prošle godine, a u posljednjih mjesec dana pooštrene su kontrole uvoza robe, što je za posljedicu imalo ograničenja u opskrbi te pad ponude u trgovinama.

Predsjednik Organizacije privrednika sjevera Kosova, većinski naseljenog Srbima, Radoš Petrović rekao je da pod ovakvim uvjetima trgovci ne mogu poslovati i upozorio da će se to stanje produžiti ako se ništa ne promijeni.

- Iz Beograda su najavili pomoć, međunarodna zajednica se ne oglašava, Priština ne planira ukinuti takse, tako da ni mi ne možemo reći do kada će sve ovo trajati. Sve će ovisiti o situaciji na terenu - rekao je Petrović.

U sjevernom dijelu Mitrovice ne rade ni taksisti, a slično je i u ostale tri općine na sjeveru Kosova.

Nakon najave kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da će na sjeveru omogućiti privremenu veleprodaju, dva kamiona s uljem, brašnom, mlijekom te sredstvima za higijenu dopremljena su u sjeverni dio grada, ali nije bilo zainteresiranih trgovaca koji bi otkupili robu, navodi RTK.

Kosovska vlada je, u saradnji sa kosovskim preduzećima, najavila i otvaranje mobilnih prodajnih mjesta na sjeveru Kosova "radi zaštite građana", nakon što su privrednici s tog područja odlučili zatvoriti svoje trgovine.

Prema navodima Radija Slobodna Evropa, dobavljači u sjevernoj Mitrovici kažu kako robe za prodaju više nema, poglavito mliječnih proizvoda, brašna, ulja i sličnih prehrambenih artikala.

Kosovski premijer optužuje Beograd za "simuliranje humanitarne katastrofe" i kaže da je to "još jedan neuspjeli pokušaj destabiliziranja" Kosova, prenosi Hina.

- Nijedan građanin Kosova neće biti žrtvom specijalnog rata kojeg orkestriraju vanjski agenti - poručio je Haradinaj.

Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić priznaje da je na sjeveru Kosova bilo robe koja je, nakon uvođenja carinskih taksi, stizala i krijumčarskim kanalima, ali se situacija promijenila.

- Bilo je i robe koja je krijumčarskim kanalima dolazila do Kosova. Carina je odjednom postala revnosnija, odjednom pokušavaju demonstrirati državnost, snagu institucija - rekao je Ljajić za N1, ustvrdivši kako sadašnja situacija svima šteti.

- Svi su na gubitku, potrošači su na gubitku. Ekonomski gledamo - sigurno je gubitak za privredu i Kosova, Srbije, središnje Srbije, ali i za regiju - kazao je Ljajić dodavši:

- Ovo nisu takse od 100 posto, ovo je zabrana trgovine.

Istodobno, mediji u Prištini prenose ocjenu kosovskog predsjednika Hashima Thacija kako Srbija nije uspjela inscenirati humanitarnu krizu na sjeveru Kosova.

- Nema humanitarne krize, već se radi o pokušaju Srbije da bude predstavljena kao žrtva pred srpskim građanima sa sjevera Kosova - kazao je Thaci.

Radi se o "još jednom neuspjelom pokušaju Srbije", uvjeren je Thaci te navodi kako je "važno da cijeli demokratski svijet shvati realnost."

Ključni preduvjet Beograda za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom je ukidanje carinskih taksi koje su kosovske vlasti jednostrano uvele krajem prošle godine na robu iz Srbije i BiH, kao protivmjere na prošlogodišnju diplomatsku kampanju Srbije da se Kosovo ne primi u Interpol i UNESCO.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj zaprijetio je krajem juna da bi takse na robu iz Srbije mogle ostati na snazi zauvijek, ukoliko Beograd ne prizna novisnost Kosova.

Haradinaj drži da je Priština ta koja je "sjela za sto kao slaba i neravnopravna strana."

Po njegovim riječima, dijalog s Beogradom ima ime: "uzajamno priznanje (Srbije i Kosova) u okviru postojećih granica."