open-navfaktor-logo
search
Sjednica IO FSBiH
Nastavlja se "šahovska partija": Zmajevi danas (ne)dobijaju novog selektora
Sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti izbor novog selektora Zmajeva, zakazana je danas za 14 sati.
28.12.2020. u 07:24
get url
text

Na prošloj sjednici, koja je održana proteklog utorka, nije bilo govora o izboru nasljednika Dušana Bajevića. Tada Stručna komisija koju čine Emir Spahić i Zvjezdan Misimović nije dostavila konačne prijedloge kandidata za novog nacionalnog "coacha".

VEZANI TEKST - Ni Petev, ni Barbarez: FSBiH u pat poziciji, Zmajevi (ne)će sutra dobiti selektora?

Misimović je predložio dva imena, i to Bugarina Ivayla Peteva i Italijana Marca Simonea, ali bez Spahićevog potpisa koji se zbog porodičih obaveza nije ni pojavio u Sarajevu.

Konačne prijedloge dvojica članova Stručne komisije trebala bi dostaviti danas, a prema nezvaničnim informacijama Misimović nije promijenio svoje mišljenje, pa će i danas uz Spahićev potpis predložiti Peteva i Simonea, dok bi prijedlog Spahića trebao biti Sergej Barzbarez, čovjek kojeg na klupi reprezentacije priželjkuje javnost, što je potvrdila i anketa Faktora.

S obzirom na to da članovi Izvršnog odbora, prema informacijama koje smo ranije dobili, nisu dobili nikakve materijale, to bi moglo značiti da će ova "šahovska partija" oko izbora selektora još potrajati.

Naime, da bi novi selektor bio izabran, neophodno je 11 glasova u IO FS BiH. To, prema posljednjim promjenama Statuta, tačnije prema Članu 38 znači da će novi selektor biti izabran dvorećinskom većinom, pod uvjetom da jedan glas bude iz FSRS i dva iz NSFBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza).

VEZANI TEKST - Bosanski lonac: Povratak Spahića, navijači žele Barbareza, hoće li to "aminovati" Vico Zeljković?

Prema izvorima Faktora, budući predsjednik Vico Zeljković i preostala četiri člana IO iz FSRS neće podržati prijedlog Emira Spahića, tačnije kandidaturu Sergeja Barbareza, dok preostali, većinski dio, nije za to da bugarskom stručnjaku Iyaylu Petevu bude povjerena klupa Zmajeva.

Sve ovo moglo bi značiti da će "šahovska partija", koja se igra pred izbor novog Izvršnog odbora FSBiH, dospjeti u pat poziciju, pa je izvjesno da bi u 2021. godinu Zmajevi mogli ući bez selektora.

Nije nemoguće ni da svi prijedlozi Misimovića i Spahića otpadnu iz kombinacija za selektora, što je kao treću mogućnost nedavno najavio budući predsjednik Vico Zeljković.

Ipak, možda vrijedi sačekati kraj današnje sjednice. Ko zna, možda se ipak pronađe neko kompromisno rješenje zarad zajedničkog interesa, a toga uvijek ima makar kada je riječ o FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.