open-navfaktor-logo
search
Skupštinska većina
Nastavljaju razgovore o formiranju nove Vlade KS: Kome su porasli apetiti
Nova skupštinska većina koju čini "Četvorka" (Narod i pravda, Naša stranka, SDP i NBL Ibrahima Hadžibajrića) plus četiri nezavisna zastupnika (Damir Nikšić, Damir Marjanović, Aljoša Čampara i Admela Hodžić) još, prema saznanjima Faktora, vode razgovore o raspodjeli resora u novog kantonalnoj vladi, a od toga će zavisiti i kome će pripasti premijerska pozicija.
24.11.2020. u 12:54
get url
text

Načelno, sudeći prema najavama stranačkih lidera "Četvorke", nova vlada bi trebala nastaviti tamo gdje je stao tim Edina Forte kada su smijenjeni.

Za razliku od 2018. godine, kada je na političku scenu u KS izašao dogovor "Šestorke" i kada se vrlo brzo znalo da će Edin Forto biti premijer, sada je, kada je u pitanju personalni sastav, sve obavijeno tajnom. U igri je, kako su kazali neki zastupnici za Faktor, više imena.

Tek stidiljivo u javnost se plasiraju želje stranaka ili pojedinih zastupnika. Između ostalog, pojavila se informacija da je i NiP "zagrijan" za premijersku funkciju u KS te da bi mogao predložiti za to mjesto mladog Adnana Delića, kandidata na proteklim izborima za načelnika Novog Grada, koji je osvojio iznenađujuće veliki broj glasova u utrci sa Semirom Efendićem. Ambicije NiP-a zasnovane su i na dobrim rezultatima na proteklim izborima, ali i na činjenici da je njihov klub najbrojniji među strankama "Četvorke" i dodatno je ojačan prelaskom Elvisa Vrete iz Naše stranke. Sada u odnosu na 2018. godinu, kada ih je bilo šest, u klubu imaju sedam zastupnika.

Naša stranka iz koje najavljuju da bi Forto opet mogao biti premijer, sa pet spala je na tri zastupnika u Skupštini KS. Napustili su je Vreto i Damir Marjanović, a samim tim oslabljene su i pozicije u pregovorima sa NiP-om. Također, u javnost su procurile spekulacije da i u unutar Naše stranke nisu baš svi za Fortu i stidljivo je plasirana informacija kako bi kandidatkinja za premijera mogla biti i Lejla Brčić, ministrica pravde u Fortinom kabinetu.

Nju podržava, navodno, struja u Našoj stranci koju prevodi Sabina Ćudić, a dodatni argument za Brčićku mogle bi biti i želje Aljoše Čampare, koji bi da KS dobije ženu premijera, "osobu koja je iskusna, iz realnog sektora, ekonomistu". U nezvaničnim krugovima kao prijedlog Elmedina Konakovića spominje se i ime Sanele Pašić kao buduće premijerke.

Prilikom imenovanja Vlade "Šestorke" Naša stranka, podsjećamo, dobila je poziciju premijera na koju je imenovan Edin Forto. Naša stranka je dobila i dva ministarstva i to Ministarstvo pravde na koju je imenovala Lejlu Brčić, te Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture na čelu sa Srđanom Mandićem.

Zineta Bogunić iz Naroda i pravde imenovana je za ministricu obrazovanja, nauke i mladih, Haris Bašić za ministra privrede, Amel Kovačević za ministra finansija, a Admir Katica bio je prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova.

SDP je dobio tri ministarstva, i to Ministarstvo saobraćaja na čelu sa Adnanom Štetom, Ministarstvo prostornog uređenja na čelu sa Damirom Filipovićem i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice gdje je za ministra imenovan njihov kadar Malik Garibija.

SBB je za ministra kulture imenovao Mirvada Kurića, a za ministra za boračka pitanja imenovao je Ismira Jusku.

Demokratskoj fronti je pripalo jedno ministarsko mjesto i to Ministarstvo zdravstva i na ovu poziciju imenovana je Amela Softić.

Tada Nezavisna bosanskohercegovačka lista koja je također podržala novi saziv Vlade nije imala ministarske pozicije. No, sada NBL ima u Skupštini KS samo jednu zastupnicu i to Amru Junuzović-Kaljić, a nakon što je ovu stranku napustio Fahrudin Pecikoza.

SDP ima četiri zastupnika jer im se u međuvremenu pridružila Jasna Duraković koja je istupila iz SBB-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.