Centralnom programu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo povodom mubarek noći Lejletu-r-regaib prisustvovati će muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus i održati prigodno predavanje. Program, koji će izvesti Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, biti će organiziran poslije jacija-namaza u džamiji na Kobiljoj Glavi.

Lejletu-r-regaib je Noć želja. Pojam regaib množina je od oblika regabetun u značenju: želja, obilno darovanje, obilni darovi. Mnogi muslimani širom svijeta koriste mubarek dane i noći za dobrovoljne ibadete i zahvalnost Bogu na neizmjernom dobru s kojim je svim svjetovima poslan pejgamber Muhammed, a. s.

S obzirom na to da je dova čvrsta i neraskidiva spona koja povezuje Stvoritelja i stvorenja, Lejletu-r-regaib je prilika da muslimani skrušeno zatraže od Sveilosnog blagodat upute i bereket za sebe, svoju porodicu i sve vjernike i vjernice.

Ibadetima u mubarek noćima Božiji robovi se podsjećaju na dan kada "imetak i sinovi neće biti od koristi, samo će onaj koji Allahu čista srca dođe spašen biti." (Eš-Šu'ara,89.)

Bejheki i Asakir, prenoseći od Enesa, r. a., bilježe predaju da je na početku mjeseca redžeba Poslanik, a. s., učio dovu: Allahumme barik lena fi redžebe ve ša’bane, ve belligna ramadan – "Allahu, učini nas blagoslovljenim u redžebu i ša’banu i omogući da dočekamo ramazan."

Ovom dovom Poslanik, a. s., je izravno ukazao na odabranost i blagoslovljenost redžeba i ša'bana jer su to vijesnici dolaska mjeseca ramazana. Ebu Bekr El-Verrak El-Belhi kaže: "Mjesec redžeb je mjesec sjetve, mjesec ša’ban je mjesec zalijevanja posijanog, a mjesec ramazan je mjesec žetve."

U našoj tradiciji tri blagoslovljena mjeseca spomenuta u dovi poslanika Muhammeda, a. s., nazivaju se još i "učajluci". Ovaj naziv je nastao od turskih riječi: "uč", što znači - tri i riječi "ajluk", što znači – mjesec. 

Vjerujući u posebnu nagradu za ibadet u ovim mjesecima čestiti i odlučni vjernici tradicionalno poste "učajluke", pokazujući tim činom iznimne pobožnosti snažnu vjeru i nadu da će tromjesečnim postom, ustezanjem od grijeha, savladavanjem nagona i pojačanom samokontrolom dosegnuti neizmjerni bereket ovih mjeseci.