open-navfaktor-logo
search
Vranić odgovara
"Ne znam kad su se ministri vakcinisali, nisam učestvovao; neki pacijenti i ljekari familijarno vezani za Clexan"
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se razmatra epidemiološka situacija u ovom kantonu odgovarajući na pitanja zastupnika kazao je kako ne zna kada su vakcinisani ministri u Vladi Kantona Sarajevo, kao i ni kada su revakcinisani, a nije htio ni kazati kojih je to šest ministara koji su se vakcinisali u kabinetima.
28.09.2021. u 11:46
get url
text

- Tačan datum ni vakcinacije ni revakcinacije ministara u Vladi KS ne mogu da vam kažem jer nisam učestvovao u tom procesu, a ni imena ne mogu da kažem zbog Zakona o zaštiti podataka. Nisam ovlašten i ne mogu da iznosim podatke u javnost o vakcinaciji ministara spornom odlukom i ne mogu da vam odgovorim na to pitanje, kada je bila vakcinacija niti revakcinacija jer je ja nisam organizirao, niti učestvovao u tome – kazao je Vranić odgovarajući na pitanje zastupnika Mahira Devića.

Dević je ministra također pitao u vezi s nedostatkom lijeka Clexan u domovima zdravlja.

- Nije u nadležnosti Ministarstva zdravstva da nabavlja lijek Clexan – kazao je Vranić koji je istakao kako to nije jedini lijek koji se može davati osobama kojima je potreban.

- Mogu se uključiti neki drugi lijekovi, neki su pacijenti, ali i ljekari familijarno vezani za Clexan. Clexana od 40 miligrama ima, a od 60 i 80 miligrama nedostaje. Po zakonskim odredbama nije Ministarstvo to koje raspisuje tender za lijekove – kazao je također Vranić.

Naveo je Vranić kako je epidemiološka situacija što se tiče novozaraženih u ovom kantonu stabilna.

- Nemamo povećani broj novozaraženih u odnosu na prije desetak dana, čak se da se taj broj polahko i stabilizira. Od 19. septembra pa do danas broj testiranih građana iznosio je 1.045 u prosjeku, nikada nije bilo ispod 900 testiranih. Kapaciteti u bolnicama su popunjeni, ono što nas ohrabruje, to je što nemamo puno pacijenata na punoj mehaničkoj ventilaciji – naveo je Vranić.

Naveo je da je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izvršena reorganizacija te da je centralni dio za pacijente oboljele od koronavirusa na Infektivnom odjelu, te da imaju od 12 do 15 respiratora koji mogu pružiti mehaničku podršku, te da u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" imaju intenzivnu njegu koja može opskrbiti 12 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, a da je KCUS dobio dva Dreger respiratora, a jedan Opća bolnica.

Vranić je kazao da KS imam jedinstveni protokol liječenja Covid-bolesnika.

- Imamo koordinatore koji redovno funkcioniraju između ove dvije bolnice i nije bilo problema u vezi s hospitalizacijom pacijenata kao što smo imali nemile situacije ranije – naveo je Vranić.

- Četvrti talas izazvan delta sojem se daleko više širi i više se akumulira u ljudskom tijelu, tako da osoba zaražena virusom može da ga brže prenese na veći broj sugrađana, a njegova je karakteristika da teške ili kritične forme nemaju dužu evoluciju bolesti, s obzirom na prethodne, već vrlo brzo oni koji imaju predispoziciju završavaju u bolnicama – kazao je Vranić.

Naveo je kako je u obje bolnice 209 hospitailiziranih, a da je poražavajući rezultat da je 9 posto onih koji su vakcinisani, te da imamo 91 posto oboljelih koji nisu primili vakcine.

- Najviše je zaraženo radno sposobo stanovništvo, imamo i povećan broj djece školskog uzrasta, međutim nemamo srećom nijedno dijete koje je životno ugroženo. Troje je hospitalizirano, jedno je u teškom stanju, ali ima genetske predispozicije i oboljenja – kazao je Vranić koji je istakao da su djeca otporna kao i u slučaju ranijh sojeva, ali da su problem roditelji koji nisu vakcinisani.

Naveo je da je KS daleko odmakao u procesu vakcinacije.

- Sa današnjim 36,5 posto naših stanovnika je vakcinisano sa obje doze, 121.147 naših građana, uzrasta više od 18 godina. Naravno da želimo da taj broj vakcinisanih bude većih. Razmišljamo i o vakcinaciji djece starije od 15 godina – naveo je Vranić, te je pozvao građane da se vakcinišu.

Kazao je i kako se razmišlja o tome da se građani vakcinišu i trećom dozom.

U nastavku sjednice Vranić odgovara na preostala pitanja zastupnika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.