open-navfaktor-logo
search
Kod Stankovića
Nedjeljom u 2: Hadžihafizbegoviću pokazali fotografiju na kojoj drži tri prsta u zraku
Ovo sam ja i tri prsta ispred skupštine Tuzla. Da ja dižem tri prsta u Tuzli?!? Koja je granatirana, daj, Aco, molim vas stvarno, ovo je budalaština. Ovo je autentično, ali kontekst nema veze s vezom, rekao je Emir
16.06.2019. u 15:25
get url
text
get url
text

Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović bio je gost ovosedmične epizode emisije "Nedjeljom u 2".

-Između ničega i sekiracije ja sam odabrao sekiraciju - rekao je Emir na pitanje o tome žali li što se ikad upetljao u politička pitanja.

Istakao je da kad padaju političke odluke na Balkanu, onda potoci krvi teku.

-Ja ne smatram da je moj politički angažman bio odvojen od umjetničkog - rekao je Hadžihafizbegović.

-Rekao sam da je Isus Krist živ, da bi zabranio Thompsona jer Isus Krist je bio za toleranciju. Ja nisam došao u vašu emisiju da polemiziram s herojem nacije, Borom Čorbom, majkom nacije... Ne želim ulaziti u polemike, gospodin Marko se meni nije ni obratio... Ne želim polemizirati s onima koji po meni sad vjerovatno dok traje emisija j... balijsku majku po portalima - rekao je Hadžihafizbegović.

Dodao je da on nije hrvatsko državljanstvo dobio za 5.000 eura ispod stola u Posušju, već nakon mnogo svjetskih nagrada na festivalima.

Stanković ga je zatim upitao zašto je podržao Željka Komšića.

-Moj narod nema nikakvih problema da ga čestit Hrvat vodi godinama, ali moj narod ima problem s gospodinom Čovićem, čovjekom koji je netom pred izbore otišao kod Vučića i rekao da će se u BiH glasati oko nezavisnosti Kosova onako kako to Srbija odluči - rekao je.

-Takav je zakon - rekao je na Stankovićevo pitanje zašto bi "njegov narod uopće bio u prilici da bira predstavnika Hrvatima u BiH".

-Hrvati su naša braća u BiH. Nije to patetična priča - zaključio je tu temu Emir.

Kazao je i da su braća Mamići odavno njegovi prijatelji, te mu je žao što se ovo sa Zdravkom sad događa.

-Zdravko je čovjek koji je sigurno podigao sad Dinamo i cijelu priču oko hrvatskog nogometa. Zoran je moj prijatelj - rekao je na pitanje gledatelja o njegovim vezama s braćom Mamić i Antom Prkačinom za kojeg je rekao da "s njim uglavnom priča o sevdalinkama".

Kazao je i da ne može slušati vrstu muzike koja poziva na ubijanje jednog naroda, ali je dodao da bi otišao "i na Thompsonov koncert i na koncert Bore Čorbe i na koncert majke nacije kada bi se obratili".

-Moja najveća frustracija je što ovdje argument više ne znači ništa. To vodi u jednu vrstu mentalne atrofije - rekao je.

Optužbe da se za vrijeme rata pojavljivao na skupovima gdje je pozdravljao okupljene s tri prsta je nazvao "budalaštinom".

-Pokažite mi tu sliku, to je stvarno budalaština. Ne želim se uopće s tom blasfemijom baviti - rekao je šokirano.

Stanković je nakon toga pozvao režiju da mu do kraja emisije nabave fotografiju na kojoj navodno Hadžihafizbegović drži tri prsta u zraku kako bi je prokomentirali.

-Ovo sam ja i tri prsta ispred skupštine Tuzla. Da ja dižem tri prsta u Tuzli?!? Koja je granatirana, daj, Aco, molim vas stvarno, ovo je budalaština. Ovo je autentično, ali kontekst nema veze s vezom. Ovo je kao kad su onog iz Dubioze Kolektiv prozvali da je digao tri prsta jer je pokazivao koliko je sati - rekao je uznemireno.

Potom je kazao kako misli da je kultura podcijenjena kao društveni segment koji može reformirati društvo.

-Više se o BiH saznalo kad je Danis Tanović dobio Oscara nego sve što je bosanska diplomatija napravila godinama - rekao je.

Na kraju emisije je zamolio da mu Stanković dopusti da pročita pjesmu djevojčice Aleksandre Mrakić iz Bosne i Hercegovine, prenio je Index.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.