open-navfaktor-logo
search
Procedure
Nema prepreka da se respiratori nabavljeni preko FUCZ-a podijele bolnicama, ali...
Dva i po mjeseca nakon što je uvezeno prvih 80 od 100 respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite nabavila posredstvom firme "Srebrena malina", a čiju nabavku istražuje državno Tužilaštvo, oni bi uskoro mogli konačno i biti upućeni krajnjim korisnicima.
18.07.2020. u 11:28
get url
text

Pojedine zdravstvene ustanove već su uputile zahtjeve da im se respiratori dostave. Zahtjeve da im se dostavi po 25 respiratora, koliko je zasad poznato, uputili su iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Kako nam je rečeno u Federalnoj upravi civilne zaštite, svih 100 nabavljenih respiratora se trenutno nalaze u skladištu firme Hercegovinalijek u Rajlovcu, koja je registrovana za uvoz i skladištenje medicinskih sredstava. Firma je prostor za skladištenje respiratora FUCZ-u ustupila besplatno na šest mjeseci.

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite kazao nam je da je za sljedeći korak potrebno raspisati javni poziv kako bi se osigurao autorizirani predstavnik koji će postaviti te uređaje u zdravstvenim ustanovama, nakon čega će Instit za mjeriteljstvo uraditi verifikaciju medicinskih aparata.

- Prije toga sve se mora postaviti, mora se obučiti osoblje koje će rukovati tom opremom, osigurati rezervni dijelovi. Firma koja to bude radila radit će i transport i montažu, ali mora se provesti javni poziv - kazao je Kadribegović.

Prethodno je Federalna uprava civilne zaštite od Agencije za lijekove imedicinska sredstva zatražila da im dostave odgovor da li je potrebno da se uvezeni respiratori upišu u registar medicinskih sredstava, jer nisu upisana, iz Agencije je stigao odgovor da to nije potrebno.

Ostaje nejasno zbog čega je nakon provedenog inspekcijskog nadzora Agencija od FUCZ-a tražila da se oni registruju kao veleprometnik medicinskih sredstava, što bi, kako su kazali u FUCZ-u bilo kršenje Zakona, jer su oni državni organ.

Nakon što je stigao odgovor da se medicinska sredstva ne moraju upisati, te da nije ni bilo nikakve smetnje da se respiratori raspodjele, iz FUCZ-a i Federalnog ministarstva zdravstva su uputili kantonalnim ministarstvima upit da se dostave potrebe zdravstvenih ustanova za respiratorima.

Također, Tužilaštvo BiH je dalo pismenu saglasnost da se ovi respiratori mogu dostaviti zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH i u skladu s tim će Federalni štab CZ-a izvršiti raspodjelu ove opreme.

- Tužilaštvo je na naš dopis odgovorilo da nema ništa sporno u vezi s tim da se respiratori raspodjele medicinskim ustanovama, samo da oni moraju biti u svakom trenutku obaviješteni gdje se respiratori nalaze - pojasnio je Kadribegović.

Podsjetimo, Tužilaštvo je nakon što su respiratori uvezeni, otvorilo istragu o nabavci respiratora i izvijestilo javnost da je vještačenjem utvrđeno da se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Međutim, nakon što je u Sudu Bosne i Hercegovine održano ročište za pritvor koje je Tužilaštvo tražilo za federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i direktora "Srebrene maline" Fikreta Hodžića, mogla se čuti i druga strana priče.

Javnost je tada saznala da je "vještačenje" obavio prim. dr. Ismet Suljević, koji nije ovlašteni sudski vještak.

Konačan odgovor na pitanje upotrebljivosti nabavljenih respiratora dat će Institut za mjeriteljstvo, koji je već dao određeni odgovor na upit Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora pri Domu naroda FBiH.

VEZANI TEKST - Pročitajte cijeli odgovor Instituta za mjeriteljstvo BiH o 100 respiratora koje je uvezla Srebrena malina

- Kada se uđe u tu proceduru onda Institut za mjeriteljstvo treba svojim potpisom stati iza toga. Postoji procedura, dakle, kad se oprema instalira u medicinskim ustanovama tada verifikaciju obavlja njihova verificirana laboratorija - kazao je Kadribegović.

U Federalnoj upravi civilne zaštite kažu da se sad prikupljaju zahtjevi medicinskih ustanova, na osnovu kojih će biti napravljen plan raspodjele, te će se objaviti javni poziv za firmu koja će transportovati i instalirati opremu. Smatraju i da to ne bi trebalo dugo trajati.

- Mislim da je najvažnije da svi koji su involvirani u ovaj proces treba samo da pokažu dobru volju da se rješavaju problemi - kaže Kadribegović.

Dok se nadležni bave procedurama, svjedoci smo da se posljednjih dana bilježe trocifreni brojevi novooboljelih, a epidemiološka situacija se usložnjava, pa se strahuje da bi nabavljeni respiratori ubrzo mogli biti prijeko potrebni.

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla zvanično je zatražio da im bude dostavljeno 25 respiratora, potvrdio je ranije za Faktor generalni direktor UKC-a dr. Vahid Jusufović.

- Putem Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona dobili smo zahtjev Federalne uprave civilne zaštite da se izjasnimo o našim potrebama. Na osnovu broja stanovnika zatražili smo 25 respiratora. Ne znamo tačno o kakvom se kvalitetu uređaja radi, ali se oni sigurno mogu koristiti kao kiseonička podrška za pacijente - kaže Jusufović.

Slično pojašnjenje dao je i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, koji je kazao kako se nada da će uskoro dobiti respiratore, koji nisu namijenjeni samo za zaražene od koronavirusa već i za sve one teške pacijente koji boluju od drugih respiratornih bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.