open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
(Ne)Priznanje nezavisnosti: Jamajka povod za novi sukob Kosova i Srbije
Između Beograda i Prištine u toku je još jedan u nizu diplomatskih sukoba nakon što je u petak dovedena u pitanje vjerodostojnost informacije da je Jamajka priznala kosovsku nezavisnost.
21.02.2020. u 20:01
get url
text

Prebacivanje loptice između dvije strane započeo je kosovski predsjednik Hashim Thaci tvitom u kojem je naveo da ga je kosovska ambasadorica u Sjedinjenim Državama Vlora Citaku izvijestila o odluci Jamajke da prizna kosovsku nezavisnost i suverenitet, prenosi Hina.

- Sjajna vijest! Upravo sam obaviješten od naše ambasadorice Vlore Citaku da je Jamajka priznala Republiku Kosovo kao suverenu i nezavisnu. Znam da je to rezultat napornog rada i lobiranja od nekoliko godina. Dobro obavljeno. Hvala vam dragi prijatelji iz Kingstona - objavio je Thaci na svom Twitteru, zahvalivši istovremeno za angažman američkom kongresmenu Eliotu Engelu.

Tu vijest kao "dobar početak 2020. za diplomatiju Kosova i novu vladu" tvitom je pozdravio i nedavno izabrani kosovski premijer Albin Kurti.

No, ubrzo je uslijedila objava ministrice vanjskih poslova Jamajke Kamine J. Smith kojom je je opovrgnuta Thacijeva tvrdnja o priznanju.

- Jamajka do sada nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu - napisala je na svom službenom Twitteru Smith.

Beogradski mediji tokom dana su se pozivali na objavu ministrice Smith, a reagirali su i portali u Prištini pa su i kosovski službeni izvori neizravno doveli u pitanje tačnost informacije o priznanju nezavisnosti.

Zastupnica Pokreta Samoodređenje premijera Albina Kurtija u kosovskoj skupštini Fitore Pacoli poručila je da kosovsku vambasadoricu u Americi Vloru Citaku treba smijeniti ukoliko se potvrdi da Jamajka nije priznala Kosovo i da je ta vijest bila lažna.

U petak tokom popodneva uslijedilo je reagiranje srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića kako je Srbija od Jamajke dobila "usmenu informaciju" da nisu priznali Kosovo, ali da je zatražena i službena obavijest.

Dačić je ocijenio kako Prištini smeta što je broj zemalja koje priznaju Kosovo pao na manje od polovice članica Ujedinjenih naroda.

- Svejedno je li vijest lažna ili je priopćena prije nego što je trebalo... Oni više nemaju većinu - rekao je Dačić.

On je konstatirao da Priština ima "ogromnu podršku zapadnih zemalja", koje istovremeno vrše pritisak na Srbiju da prestane sa svojom kampanjom povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Zastoj u dijalogu Srbije i Kosova traje već duže od godinu i po, a prijelomni razlog bio je uvođenje stopostotnih taksi na robu iz Srbije (i BiH), što je bila odmazda vlade u Prištini na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti i sprečavanje prijema Kosova u Interpol i UNESCO.

Prema službenim podacima Beograda, na početku kampanje za povlačenje priznanja Kosova, 113 članica UN-a je priznavalo kosovsku neovisnost, a sada ih je 93, dok ga 95 zemalja ne priznaje, a pet ih je "u neodređenom statusu".

Dačić, koji naglašava da je kampanja za povlačenje neovisnosti "državni projekt", početkom februara je najavio da će uskoro i 18. država saopćiti da povlači priznanje kosovske nezavisnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.