open-navfaktor-logo
search
Ademović sve nadgleda
(Ne)spavajte mirno: Opasne igre nezrelog Katice, dezertera Čampare i Wikipedia Konakovića
Aljoša Čampara je, za one koji su možda i zaboravili, između ostalih funkcija koje ima, i ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.
14.10.2021. u 14:01
get url
text

Na toj poziciji nalazi se od 2014. godine. Tokom 2015. i 2016. godine, sa tadašnjim direktorom FUP-a Draganom Lukačem održavao je redovne zajedničke radne sastanke kojima su prisustvovali kantonalni ministri unutrašnjih poslova i policijski komesari.

VEZANI TEKST - A prozivao Izetbegovića za sijanje straha: Konaković, Katica i Čampara organiziraju "patriotsku ligu"

I onda je vrli ministar naprasno prekinuo ovu praksu. Sjetio se iznenada i to u istom danu, kada je ministar MUP-a KS Admir Katica najavio da će on (na osnovu kojih ovlasti?) sazvati kolege ministre i policijske komesare iz drugih kantona kako bi razgovarali o saradnji, opremljenosti te spremanju odgovora na secesionističke prijetnje lidera SNSD-a Milorada Dodika!?  

Čampara je u intervjuu za Dnevni list kazao da je "možda malo pregrubo reći da je tema sastanka podizanje stepena sigurnosti, jer ne treba dizati paniku među građanima".

- Sastajemo se da sarađujemo i jačamo nezavisnu i depolitiziranu policiju. Naravno želim i da napomenem da će policija kao oružana sila odgovoriti na sve izazove eventualnog ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH. Oni moraju čuvati teritorijalni integritet jer je to njihova obaveza – rekao je on, dodajući da je sigurnosna situacija u FBiH zadovoljavajuća.

- No poruke iz manjeg bh. entiteta su zabrinjavajuće. Naše je da puno ne cijenimo sigurnosnu situaciju, nego da budemo oprezni i spremni, ne samo trenutno, nego i inače – poručio je ministar koji je rat proveo na evropskim IKM-ovima (istureno komandno mjesta).   

I tako, Katica i Čampara se utrkuju pred šefom Elmedinom Konakovićem, ko će prije biti glavni organizator "NiP-ove patriotske lige", ne bi li ih šef "pomilkio po glavi".

Logično, sve to odvija se pod budnim okom bivšeg direktora AID-a Kemala Ademovića, koji kao politički direktor NiP-a iz sjene upravlja svim procesima, a posebno se bavi segmentom policijskog i obavještajnog rada, i to mimo institucija.

Konaković u intervjuu za Federalni radio dodatno pojašnjava šta to oni rade, a usput što je njemu svojstveno, ne manjka samohvale, kako on lično koordinira te aktivnosti sa svojim saradnicima.  

- U dva pravca se dešavaju neke političke aktivnosti koje lično koordiniram sa svojim saradnicima, jedan je, naravno, traženje kompromisa i dogovora, a paralelno je drugi - da nikad više nećemo dozvoliti da se dešavanja iz devedesetih godina i agresija na Bosnu i Hercegovinu ponove kao ni politike slične Dodikovim, koje su rezultirale činjenicom da smo izgubili živote stotina hiljada građana BiH – kategoričan je Konaković.

VEZANI TEKST - Dodik: Nećemo se povući pred prijetnjama, vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine

Ostaje da se vidi, kada se uzme u obzir cjelokupna itekako rovita politička situacija, da li će se svi kantonalni MUP-ovi odazvati Čampari na njegov poziv. Dovoljno je podsjetiti na situaciju sa migrantima prije nekoliko godina, koji su trebali biti prevezeni u Salakovac, ali ih je na Ivanu zaustavio MUP HNK, čime su HDZBiH i njen predsjednik Dragan Čović demonstrirali da je tu rampa i za državu BiH, i za entitet i za kantone.

Oni MUP-ovi u kantonima koje kontrolira HDZ poslat će svoje ministre i komesare samo ukoliko s tim se složi Čović. Dođe li do takvog scenarija, pa se u Sarajevu okupe samo čelni ljudi MUP-ova gdje su Bošnjaci na pozicijama, onda je Čampara, zajedno sa Konakovićem direktni krivac za podizanje tenzija i nabacivanje političkih lopti Dodiku.

Istom Dodiku koji je prije nekoliko večeri, a na temelju njihovih ratnohuškačkih izjava kazao kako vjeruje "da muslimani mogu nešto paravojno da učine".

- Ali smo sigurni da upotreba njihovih jedinica iz FBiH... Ustav kaže da oružane formacije jednog entiteta ne mogu da pređu na teritoriju drugog entiteta. Ako učine to, imamo dovoljno resursa da reagujemo. Naša opcija nije da ratujemo. Pozivamo međunarodnu zajednicu da i nama i njima to zabrani - rekao je Dodik dodajući da je siguran da povlačenjem RS-a iz OSBiH "nijedan Hrvat ne bi prihvatio naredbu da ide na RS".

VEZANI TEKST - Čampara smatra da postrojavanje Žandarmerije u RS-u služi u dnevno-političke svrhe

Treba napomeniti da su Čamparine ovlasti minimalne, da Federalni MUP nije nadređen kantonalnim MUP-ovim, te da se za bilo koju aktivnost moraju najavljivati kantonalcima.

Opasno je krajnje, kada se u situaciji kakva je sada, a ona je bure baruta kojoj je dovoljna iskra da se zapali, udruže nezreli Katica, dezerter Čampara i Wikipedia Konaković, pod budnim okom AID-ovca Ademovića i prave svoju "patriotsku ligu".  

Opasno zveckanje oružjem, krajnje opasno i pogubno za Bošnjake, koje ide u prilog jedino Dodiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.