Čovjek zmija

Nije imao ruke ni noge, sve je radio ustima, motao duhan, brijao se...

Objavljeno: 07.01.2019. u 08:12

O njegovom se životu ne zna mnogo, pa čak niti pravo ime, iako su tokom godina "isplivali" neki podaci

FOTO: SCREENSHOT

Imao je puno imena, uključujući "čovjek zmija", "Ljudski torzo" i "čovjek gusjenica". No, neovisno o nadimku s kojim bi se u tom trenutku služio kada su kamere obasjale Princa Randiana (koji nije bio stvarno princ), nije bilo sumnje da je publika bila nepripremljena za ono što vide. Nije imao ni metar visine, bez ruku i bez nogu,  a obično je bio odjeven u bijelu tkaninu omotanu oko pasa.

Njegov je poslodavac, političar, biznismen i zabavljač P. T. Barnum vrlo dobro to znao iskoristiti. Randianova je tačka bila da se kreće pozornicom te radi trikove samo svojim ustima. Prije no što je došao u SAD 1889. godine, Randian je živio na Djevičanskim otocima, a prije toga u Demerari, Britanskoj Gvajani, gdje je i rođen, piše All That Is Interesting.

O njegovom se životu ne zna mnogo, pa čak niti pravo ime, iako su tokom godina "isplivali" neki podaci. Bolovao je od tetra-amelia sindroma od kojeg novorođenčad inače umire, autosomalnog poremećaja radi kojeg se djeca rađaju bez udova.

Barnum tvrdi da je Randian bio Hindu muškarac i pričao Hindi. Dodatno je odlično savladao engleski, francuski i njemački. Živio je relativno normalnim životom. Prije no što je započeo karijeru, oženio je ženu imena Sarah, koja se prozvala princeza Sarah. Imali su četvero djece, Mary, Elizabeth, Wilhelminu i sina Richarda. Njegova je porodica došla s njim kada se doselio u SAD. Krajem 19. stoljeća smjestili su se u Plainfieldu, u New Jerseyju, dok je Randian imao "nastupe" diljem zemlje. Zapravo ga je i otkrio P.T. Barnum koji mu je, impresioniran time kako je nadvladao svoj invaliditet, odmah ponudio posao u svojoj trupi.

Njegova tačka zapravo nije bila komplicirana, morao je samo pred ljudima "obavljati" svakodnevne stvari kao što je motanje i paljenje cigarete (što mu je bio najveći hit), do brijanja i slikanja.

Zubima je bio u stanju smotati cigaretu i u isto vrijeme zapaliti šibicu te približiti to dvoje. Brijao se tako da je žilet držao između dvije cigle i micao je glavu (umjesto britve). Tokom godina se naučio i još čitav niz toga, poput slikanja i pisanja. Olovku ili kist držao bi među zubima. Njegov je poduhvat paljenja cigarete čak očuvan na filmu. Svoju je opremu za tačke, od kistova i olovki, preko britve do duhana držao u drvenoj kutiji koju je sam konstruirao. Nastupao je više od 40 godina, a preminuo je nekoliko sati nakon jednog nastupa, 19. decembra 1034. godine od srčanog udara. Imao je 63 godine.

Izvor:   Express.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije