open-navfaktor-logo
search
Ubacivanje klipova
Nikšić potvrdio zašto je bio SNSD-ov izbor: "Stanje u OSA-i nije zadovoljavajuće"
Naš motiv je bio da je bolje staviti Nermina Nikšića, koji će tamo ubacivati u točkove razne klipove, nego da imate Mirka Šarovića. Kazao je to predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik dan nakon što je glasovima njegovih kadrova na čelo Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine imenovan predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić.
27.01.2020. u 11:23
get url
text
Milorad Dodik i Nermin Nikšić

Da je Nikšić pravi izbor za SNSD i zadovoljavanje interesa te stranke, u koje se ne uklapa reizbor aktuelnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, predsjednik SDP-a je potvrdio nekoliko dana kasnije, ocijenivši u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine da "stanje u OSA-i nije zadovoljavajuće".

Nikšić je, baš kao i Dodik, kazao da OSA "vrši nelegalno prisluškivanje", s tim što je predsjednik SNSD-a bio mnogo konkretniji, ustvrdivši da je ta Agencija "prisluškivala zvaničnike Srbije", što se, podsjetit ćemo, ispostavilo kao netačna informacija.

Da su optužbe o nezakonitom prisluškivanju zvaničnika Srbije netačne, potvrdio je i Mirsad Mešić, SDP-ov član Komisije u prošlom mandatu, pojasnivši da se takve "afere" kreiraju s ciljem stavljanja OSA-e pod političku kontrolu, te da je ta Agencija radila svoj posao korektno i bez velikih problema.

VEZANI TEKST - Zašto je SNSD podržao Nikšića: Šef SDP-a želi utjecati na izbor direktora OSA-e, Zakon mu ne dozvoljava

Nikšić se u međuvremenu "predomislio", pa je preuzeo SNSD-ovu retoriku u toj mjeri da su mu odluke institucija koje kontrolira Milorad Dodik postale aksiom.

Nakon što je najavio da će Komisija kojom predsjedava utvrditi da li je Mehmedagićeva diploma sporna ili nije, Nikšić je za Nezavisne ocijenio da je za njega "potpuno neprihvatljivo da se na pozicijama koje zahtijevaju stručnost i obrazovanje nalaze ljudi bez diplome, odnosno sa fiktivnom diplomom".

- Slučaj poništene diplome, kao i načina na koji ju je stekao, pa sve do informacija u medijima da ćemo možda uskoro ugledati novu diplomu Mehmedagića, ozbiljno narušava ugled BiH i ove institucije – ocijenio je Nikšić.

Šef SDP-a je, očigledno, već donio odluku, neobično usklađenu sa stavovima i interesima SNSD-a. Međutim, odluke o validnosti bilo čije diplome, pa tako i direktora OSA-e, ne donosi ni Nikšić, ni Komisija za nadzor nad radom OSA-e, niti Milorad Dodik i njegova ministarstva i inspektorati, već, ukoliko je to potrebno, nadležni sudovi.

Pitanje izbora rukovodstva OSA-e je, uzimajući u obzir značaj te institucije, pitanje koje prevazilazi uskostranačke interese, ili bi barem trebalo biti iznad takvih interesa. Adekvatnu ocjenu rada OSA-e dali su međunarodni partneri te Agencije, poput američkog FBI-a i CIA-e, koji su iskazali zahvalnost OSA-i i njenom direktoru zbog doprinosa u rješavanju međunarodnih sigurnosnih izazova, a o rezultatima rada te Agencije svjedoči i izostanak ozbiljnijih sigurnosnih incidenata u BiH u proteklom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.