Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić je prije sjednice partijskog Predsjedništva danas u Sarajevu izjavio novinarima da će u narednom periodu nastaviti širenje SDP-a BiH u sredinama u kojima to nije na zadovoljavajućem nivou, posebno spomenuvši konstituiranje organizacije SDP-a BiH u Foči.

Predstavio je jedan broj novoizabranih predsjednika kantonalnih i regionalnih organizacija SDP-a BiH koji će, kako je rekao, "nositi aktivnosti u kantonalnim i regionalnim organizacijama i zajedno sa svojim drugaricama i drugovima u općinskim i gradskim organizacijama voditi aktivnosti SDP-a na predstojećim lokalnim izborima“.

Prema njegovim riječima, prvi korak prema tome je ono što će danas, kao polazne i radne materijale, usvajati na sjednici Predsjedništva BiH i ono što su već usvojili na sjednicama Glavnog odbora.

- Želja SDP-a BiH je da zajedno sa svojim partnerima u Bh. Bloku, zajedno s onima koji žele sa Bh. blokom, napravimo jedan dogovor, sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima koji bi podrazumijevao da imamo jednog zajedničkog kandidata za načelnika i gradonačelnika općine, a da svako zadrži svoj politički subjektivitet i da na izbore svako od nas izlazi sa svojom listom - naveo je Nikšić.

Na novinarsko pitanje da li je SDP-a za to da BiH bude dio "malog Schengena", Nikšić je odgovorio kako je ova ideja jako interesantna.

- Ona na neki način, ustvari, otvara prostor zemljama iz ove regije da slobodnijim, efikasnijim protokom roba, usluga i ljudi jačaju ekonomije. Uostalom, i EU je praktično, brisanjem granice i otvaranjem granica između svojih država članica i stvaranjem bržeg protoka roba i kapitala, sasvim izvjesno ostvarila i ekonomski napredak. Takva jedna inicijativa pada na plodno tlo što se nas tiče i sigurno bi dobro bilo za ekonomski prosperitet i razvoj ovog prostora i ove regije - smatra Nikšić.

VEZANI TEKST - "Mini Schengen", velike ambicije: Zvizdić poručio da je BiH najvažniji suverenitet i pitanje granica sa susjedima