open-navfaktor-logo
search
Možda za "nestranačkog"
NiP tvrdi da pozicija direktora Jagomira nije rezervirana za nekog iz te stranke
Čudi nas da je Ahmić odjednom zaboravio kako je i ispred koga delegiran na ovu poziciju, navode iz NiP-a
16.09.2019. u 14:09
get url
text
get url
text

Direktor Psihijatrijske bolnice KS (Jagomir) Muhamed Ahmić jutros je izjavio za Faktor kako podnosi ostavku da bi izbjegao smjenu usljed stranačke raspodjele institucija. Rekao je kako su mu Elvedin Okerić, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS, i predsjednik te stranke i presjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazali kako će pozicija direktora bolnice Jagomir pripasti kadru iz NiP-a.

Iz NiP-a tvrde da Ahmić ne govori istinu. 

Kantonalno Povjereništvo Naroda i pravde Kantona Sarajevo navodi kako je Muhamed Ahmić na poziciju direktora delegiran ispred Bosanske stranke (BOSS). U NiP-u se toga dobro sjećaju, budući da je premijer KS u to vrijeme bio upravo Konaković. 

-Čudi nas da je Ahmić odjednom zaboravio kako je i ispred koga delegiran na ovu poziciju. Naše vizije i vizija BOSS-a i Muhameda Ajanovića (valjda se misli na Ahmića?!, op. r.) se ne poklapaju, a potpuna je neistina da je mjesto direktora "pripalo" bilo kojoj općinskoj organizaciji Naroda i pravde - tvrde iz NiP-a. 

Prije Ahmića direktor bolnice Jagomir bio je doktor Omer Ćemalović, koji je također smijenjen kako bi u tu fotelju zasjeo Ahmić. Ćemalović je nakon smjene medijima izjavljivao kako je "proglašen za najboljeg menadžera i na kraju se desilo ovo", a podsjetio je na obećanje tadašnjeg premijera Konakovića kako se "dobri menadžeri nikada neće smjenjivati". 

Ahmić je jutros kazao Faktoru kako su mu lično Okerić i Konaković kazali da je to mjesto pripalo NiP-u.

- Rekli su mi da oni nemaju nikakvih primjedbi na moj rad, ali da je to mjesto pripalo nekoj njihovoj općinskoj organizaciji, valjda Vogošći. Ja sam rekao da neću dozvoliti da budem smijenjen jer su naravno zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo stvorili formalno-pravne uvjete za moju smjenu neusvajanjem izvještaja o radu javnih zdravstvenih ustanova. Mislim da to nije uredu - kazao nam je Ahmić.

Nije poznato da li NiP planira na poziciju direktora bolnice Jagomir imenovati nekon "nestranačkog" kandidata za kojeg će tvrditi da nije NiP-ov kao i u nekim ranijim slučajevima, kao što uostalom tvrde za ministra unutrašnjih poslova Admira Katicu ili je to mjesto zaista pripalo nekome drugom iz kantonalne vladajuće šestorke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.