Zenički su rudari, nakon što im nije isplaćena plaća za mjesec juni, obustavili rad u drugoj smjeni 25. jula, a 27. jula direktor ZDRMU Zenica Mensur Hukić donio je i odluku o privremenoj obustavi proizvodnje u jedinom preostalom proizvodnom pogonu, jamskom pogonu Raspotočje.

- Čekamo da nova uprava, koja će sutra zasjedati prvi put nakon imenovanja, osigura sredstva za isplatu naših plaća. Radnicima se sada već duguju dvije plaće, za juni i juli, jer je 25. augusta istekao rok za isplatu i julske plaće. Naravno, tu su i naknade za topli obrok - napominje Avdić.

On dodaje kako su iz zeničkog rudnika prema svom vladajućem društvu JPEPBiH poslali sve potrebne dokumente radnicima za isplatu obaveza prema povjeriocima koji su sudskim putem tražili isplatu svojih potraživanja.

- Čime dobijemo informaciju da su osigurana sredstva za naše plaće i naknade za tople obroke, tražit ćemo od direktora Hukića da ukine odluku o privremenoj obustavi proizvodnje te da se započnu pripreme za nastavak rada. Svo ovo vrijeme u kojem se nije proizvodilo, nadležne inspekcije obilazile su jamu - napominje Avdić.