open-navfaktor-logo
search
Poslali odgovore
Novalić: Vlada FBiH nije dala saglasnost za stečaj rudnika; Andelija: Nudimo da Sindikat preuzme rukovođenje
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) nije donijela nikakav akt kojim se daje saglasnost na pokretanje stečaja u Rudniku uglja "Kreka" i Rudniku mrkog uglja "Zenica", samim tim ne može ni pokrenuti aktivnosti stavljanja van snage nečega što nije niti donijela, kaže se u dopisu upućenom Samostalnom sindikatu radnika rudnika FBiH, koji potpisuje federalni premijer Fadil Novalić.
24.02.2023. u 19:05
get url
text
Novalić i Andelija

Ovo je odgovor na zahtjev Sindikata da sve aktivnosti na pokretanju stečaja u Rudniku "Kreka" u Tuzli i RMU "Zenica" budu prekinute.

VEZANI TEKST - Sindikat rudara ne miruje: Traže odgovor Vlade FBiH i EPBiH i prijete štrajkom upozorenja

Podsjećamo, Sindikat rudara pokrenuo je protest nakon što su dobili informaciju da je Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH (EPBiH) uputio zahtjev Vladi FBiH za pokretanje stečajnog postupka u dva rudnika.

Šta je poduzela Vlada FBiH?

U dopisu Vlade FBiH navodi se i da je na 349. sjednici razmatran akt pod nazivom Informacija o načinu i uvjetima za pokretanje stečajnog postupka za Rudnik uglja Kreka d.o.o. Tuzla i RMU "Zenica" d.o.o. Zenica, potpisan od generalnog direktora i predsjednika Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, dostavljen putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Navodi se i da je Vlada zadužila EPBiH "da dodatno sagleda i analizira pokretanje predstečajnog, odnosno stečajnog postupka nad ovim društvima vodeći računa o potrebnim količinama uglja u narednim godinama i elektroenergetskom bilansu.

Također, navodi se u dopisu, Vlada FBiH je konstatovala da shodno Uredbi o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, ne vrši ovlaštenja u spomenutim rudnicima te iz tog razloga Vlada FBiH nije nadležna za davanje saglasnosti za pokretanje predstečajnog, odnosno stečajnog postupka za rudnike koji su u sastavu Koncerna EPBiH.

Odgovor Vlade FBiH

- Jasno je da je Vlada FBiH potvrdila navode koje je Sindikat predstavljao u proteklih nekoliko dana. Ovo potvrđuje da Sindikat nije obmanuo javnost - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Kreke i član Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

"Kreka" je trenutno dužna oko 420 miliona KM, što je glavni povod za priču o stečaju ovog rudnika, a Tokić kaže da je vrlo lako naći uzrok tog duga.

- "Kreka" je od 2000. do 2022. godine isporučila više od 45 miliona tona uglja, a od toga je više od 40 miliona tona otišlo u Termoelektranu Tuzla, po mizernim cijenama. U prošloj godini tona je prodavana Termoelektrani Tuzla po 50,13 KM po toni u prosjeku, a nekada je to bilo 36 KM po toni. Šta bi bilo da je ta tona bila samo 10 maraka skuplja, a i to ne bi bila realna cijena. Eto gdje je naših 400 miliona KM. Deponovani su Elektroprivredi BiH. Energetska neovisnost koju mi u FBiH imamo košta i to moraju snositi svi, ne samo rudnici i rudari - zaključio je Tokić.

Stav Elektroprivrede BiH

Svoj odgovor Sindikatu poslala je i Elektroprivreda BiH, a dopis potpisuju generalni direktor Admir Andelija i predsjednik Nadzornog odbora Izet Žigić.

U odgovoru se navodi da je "Nadzorni odbor EPBiH 26. januara razmatrao i prihvatio Informacija o načinu i uslovima za pokretanje stečajnog postupka za Rudnik uglja Kreka d.o.o. Tuzla i RMU "Zenica" d.o.o. Zenica, ali nije donio 'odluku o stečaju' kako se navodi u aktima Sindikata, niti je kao vlasnik rudnika ovlašten donijeti takvu odluku".

U dopisu EPBiH ukazano je na odredbe Zako o stečaju po kojima prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka može podnijeti stečajni dužnik, odnosno direktor rudnika, ili neki od povjerilaca uz saglasnost stečajnog dužnika, dok prijedlog za pokretanje stečajnog postupka može podnijeti stečajni dužnik, odnosno rudnik uglja ili neki od povjerilaca. U svakom slučaju potrebno je utvrditi postojanje prijeteće platežne nesposobnosti ili platežne nesposobnosti.

- Ispred stečajnog dužnika, prijedlog za pokretanje predstečajnog/stečajnog postupka podnosi organ ovlašten za zastupanje, u konkretnom slučaju Uprava, odnosno njen jedini član, direktor rudnika uglja. JP Elektroprivreda BiH (Uprava i NO Društva), nažalost ne može podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka kao vlasnik rudnika, takav prijedlog može podnijeti samo povjerilac rudnika uglja, koji ima pravni interes - navodi se, između ostalog, u dopisu.

Oni su podsjetili i da je u rudnike "Kreka" i "Zenica" uloženo skoro 400 miliona maraka, ali da ti rudnici imaju velika zaduženja i ne mogu plaćati ni tekuće obaveze.

- Razlog je očigledan nerad, tehnička, tehnološka i radna nedisciplina zdušno podržavana od rukovodstva Sindikata - napisali su Andelija i Žigić.

Na kraju, čelni ljudi EPBiH pozvali su Sindikat da predlože uprave rudnika "Kreka" i "Zenica"

- Nudimo vam da lično predsjednici sindikalnih organizacija navedenih rudnika preuzmu rukovođenje ovim rudnicima, a predsjednici sindikalnih organizacija pogona preuzmu upravljanje pogonima te na taj način iz neformalnih upravljača rudnika pređu u formalne upravljače rudnicima. EPBiH će izmjenom akata rudnika omogućiti uslove za provođenje ovih aktivnosti, pa vam isto nudimo i za druge rudnike u sastavu Koncerna - zaključeno je u dopisu.

{$galerijaFotografija}

Elektroprivreda rudnici
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.