open-navfaktor-logo
search
Predmet "Respiratori"
Novaliću, Solaku i Hodžiću ukinute mjere zabrane, Tužilaštvo se uopće nije izjasnilo
Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je mjere zabrane koje su bile određene premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku Srebrene maline Fikretu Hodžiću, potvrđeno je za Faktor.
05.08.2020. u 15:51
get url
text

Kao što je poznato, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, postupajući sudija svaka dva mjeseca dužan je preispitati mjere zabrane koje su izrečene u nekom predmetu. Prije nego postupajući sudija donese odluku o eventualnom produženju mjera zabrane, prethodno zatraži izjašnjenje od odbrane i Tužilaštva.

Kako nezvanično saznajemo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, odnosno tužilački tim koji vodi istragu u ovom predmetu, ne samo da nije poslao izjašnjenje, već uopće nisu tražili produženje mjera zabrane.

Postupajuća sutkinja ih je, kako saznajemo, dva dana ranije čak upozorila na to, što uopće nije bila dužna, ali je izjašnjenje ipak izostalo.

Sudu, dakle, nije preostalo ništa drugo nego da ranije izrečene mjere zabrane ukine.

Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su u premetu "Respiratori".

Istraga je otvorena zbog nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, posredstvom firme Srebrena malina.

Nakon hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića, Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor, a Sud BiH je donio rješenje kojim je taj prijedlog odbijen ali su određene mjere zabrane sastajanja i komuniciranja sa svjedocima, kao i njihovo međusobno sastajanje.

Osim Novalića, Hodžića i Solaka, u sklopu ovog predmeta osumnjičen je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH, kojem također nisu produžene mjere zabrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.