open-navfaktor-logo
search
Prihvaćen plan
Novi borbeni avioni u Hrvatsku stižu do 2023.
Postojećim MiG-ovima resursi istječu 2023. i 2024. godine i nakon toga se više neće moći koristiti
06.08.2019. u 09:58
get url
text

Novi borbeni avioni u Hrvatsku moraju stići do 2023. godine, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

- Odlučni smo u nastojanjima da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione, kao što i priliči pobjedničkoj vojsci i članici NATO-a - poručio je u svom govoru u Kninu hrvatski premijer Andrej Plenković te je nakon dužeg vremena aktuelizirao temu nabavke borbenih aviona za Ratno zrakoplovstvo. Rekao je to samo nekoliko dana nakon druge sjednice Međuresornog povjerenstva za nabavku višenamjenskoga borbenog aviona, navodi ovaj dnevnik.

Nakon te izjave tek je kratko saopćeno da je prihvaćen načelni plan aktivnosti u procesu nabavke aviona. Otkriveno je da će se u procesu nabavke prvo utvrđivati interes za dostavljanje ponuda, a tek potom će se dostaviti zahtjevi zainteresiranim državama.

U prošlom procesu nabavke aviona put od utvrđivanja interesa do dostavljanja ponuda trajao je čak dvije godine.

Kako Jutarnji neslužbeno saznaje na prvoj sjednici Povjerenstva zaključeno je kako treba učiniti sve da novi avioni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dođu 2022. godine. Naime, postojećim MiG-ovima resursi istječu 2023. i 2024. godine i nakon toga se više neće moći koristiti. Stoga bi bilo optimalno da eskadrila ili dio eskadrile novokupljenih aviona bude u Hrvatskoj barem godinu dana prije otpisa postojećih aviona, prenosi Hina.

No, iz Hrvatske još nije otišao ni zahtjev za ponudom, iako su u Ministarstvu odbrane planirali da se on odabranim državama pošalje još prošli mjesec kako bi one svoje ponude dostavile negdje do kraja oktobra te da se odluka donese početkom sljedeće godine, a ugovor potpiše u junu. No, sada to više nije aktuelno s obzirom da članovi Povjerenstva prvo žele utvrditi interes, iako su u MORH-u i Oružanim snagama već prije nekoliko mjeseci obavili preliminarne razgovore i od potencijalnih ponuđača dobili potvrdu da će dati ponude, donosi Jutarnji list.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.