VEZANI TEKST - Borba protiv korone: Ljekari iz KCUS-a i Hitne pomoći KS krenuli u Novi Pazar

Novi Pazar danas obiljležava Dan Grada, na 560. godišnjicu otkad je Isa-beg Isaković 1461. godine postavio temelje grada na obalama rijeka Raške i Jošanice.

Ove godine, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, Dan grada proteći će bez tradicionalnih manifestacija. Održana je svečana sjednica Skupštine, na kojoj su odbornici usvojili odluke o dodeli najvećih priznanja Grada, ustanovama i pojedincima iz zemlje i regiona.

Među ovogodišnjim laureatima su i klinički centri u Sarajevu i Tuzli, zbog, kako je obrazložio prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac, izuzetnog doprinosa u borbi protiv koronavirusa tokom ljeta protekle godine u Novom Pazaru.

- Posebno želim da istaknem herojski podvig svih medicinskih radnika koji su žrtvujući svoje, spašavali živote drugih ljudi. Među tim herojima su i lekari kliničkih centara u Kragujevcu, Sarajevu, Tuzli i Vojnomedicinske akademije. Zbog neizmerne pomoći građanima Novog Pazara u istorijski teškom trenutku, zbog zasluga, bit će im uručena Povelja grada, najveće priznanje Novog Pazara - rekao je gradonačelnik Biševac.

VEZANI TEKST - Ljekari UKC-a Tuzla se vratili iz Sandžaka: "Takvu dobrodošlicu nikada nismo doživjeli"

Zaslužnim pojedincima i ustanovama biće uručene Plakete grada odlučili su odbornici Skupštine Novog Pazara na svečanom zasjedanju povodom Dana grada. Ljekarima koji duže od godinu rade u crvenoj zoni u Novom Pazaru bit će uručena novčana nagrada.

Biševac se posebno zahvalio Vladi Republike Srbije, Republici Turskoj, Evropskoj uniji, Bosni i Hercegovini, prijateljskim i bratskim gradovima za nesebično zalaganje i materijalnu pomoć koju su upućivali Novom Pazaru, kada je taj grad bio najveće žarište koronavirusa u Srbiji.

- Zasluge da se Novi Pazar izbori s aktuelnom pandemijom dala je u najvećoj mjeri i sandžačka dijaspora - rekao je Biševac na svečanoj sednici Skupštine.

Njima u čast novoizgrađeni trg kod muzeja "Ras", u centru tog grada od danas će ponijeti naziv Trg sandžačke dijaspore.

Temelje gradu postavio je Isa-beg Isaković 1461. godine, turski vojskovođa i osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca. Današnji datum je proglašen za Dan grada, jer se Novi Pazar tada prvi put pojavljuje u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu.

Prema popisu iz 2011. godine, Novi Pazar, najveći grad regije Sandžak na jugozapadu Srbije, imao je 109.327 stanovnika. Danas, nezvanično, grad ima oko 130.000 stanovnika. Taj grad po strukturi stanovništva slovi i za najmlađi grad u Evropi.