Pojedini zvaničnici iz Republike Hrvatske, ali i njihovi istomišljenici iz naše zemlje, u javnosti iznose stavove da je BiH uporište terorizma te da našoj zemlji prijeti veća opasnost od terorizma u odnosu na zemlje okruženja i članice Evropske unije (EU). Sudeći prema posljednjim izvještajima Istraživačkog servisa Evropskog parlamenta, te optužbe su daleko od istine.

Izvještaji "Mapiranje prijetnji miru i demokratiji u svijetu" i "Mir i sigurnost u 2019" ukazuju da BiH ima slabije rezultate od evropskog prosjeka u oblasti cyber sigurnosti i kapacitetu državnih institucija, ali da ima dobre rezultate u oblasti borbe protiv terorizma i energetske nesigurnosti.

Sudeći prema ovom izvještaju, EU se suočava sa većim rizikom od terorizma nego BiH.

Ovu činjenicu, suprotnu ranijim optužbama hrvatske europarlamentarke Marijane Petir, primijetila je, između ostalih, savjetnica u Evropskom parlamentu Berta Herrero.

- Ovaj novi izvještaj Istraživačkog servisa Evropskog parlamenta govori da je ostatak Evrope u većem riziku od terorizma nego Bosna. Žao mi je Petir, koja je tako snažno gurala lažni narativ o Bosni kao terorističkoj bazi – napisala je Herrero.

Petir je, podsjetit ćemo, kazala da "na granici sa Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju domaće stanovništvo u BiH". Te je tvrdnje, pojašnjavala je, zasnivala na izvještajima institucija EU-a, što, očigledno, ne odgovara istini. U tom kontekstu vrijedi se prisjetiti i izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju "10.000 osoba sa radikalnim namjerama u BiH".

U izvještaju Istraživačkog centra Evropskog parlamenta se pojašnjava da je BiH ranjiva na nove sigurnosne prijetnje zbog usmjerenosti resursa ka obnovi nakon sukoba i vrlo decentralizirane državne strukture.

Da većini zemalja EU-a prijeti veća opasnost od terorizma u odnosu na BiH, potvrđuje i Globalni indeks terorizma.

Kontradiktornost zvaničnih podataka institucija EU-a u odnosu na optužbe pojedinih domaćih i regionalnih zvaničnika, koje govore o BiH kao terorističkom leglu, ukazuju na maliciozne namjere tih zvaničnika koji lažnim optužbama na račun BiH nastoje ostvariti vlastite političke ciljeve koji uglavnom idu na štetu države BiH.