Usluge taksi prijevoza u gradu na Neretvi uskoro će poskupjeti za 20 posto zbog previsokih cijena goriva. Tako će, umjesto jedne marke, koliko se naplaćivao kilometar vožnje, građani morati izdvojiti 1.20 KM, s tim da minimalna vožnja ostane tri KM, potvrđeno je iz Moj Taxi grupacije.

Od 12. novembra Moj taxi i Arni taksi povećat će cijene prijevoza.

Prema riječima Ivana Dragoje iz spomenute grupacije, zbog konstantnog rasta cijena goriva, posao je postao neizdrživ.

- Život je iz godine u godinu sve je skuplji, sve je poskupjelo, a svi se pravdaju cijenama goriva. Mi, koji živimo od toga, nismo htjeli dizati cijene vožnje toliko godina - tvrdi Dragoje, uz obrazloženje kako su ipak mislili ostaviti istu cijenu, da se ravna po svjetskom tržištu. Međutim, cijena goriva na svjetskom tržištu pada, a kod nas ne.

Ostali taksisti sa područja grada Mostara još se nisu očitovali o poskupljenju, no za sutra imaju dogovoren sastanak sa rukovodstvom firmi Halo i Herc taxi o ovom pitanju.

Dragoje kaže kako će bez obzira pridruže li im se i drugi taksisti, ostati pri odluci o poskupljenju. Dodaje i da bi odluku razmotrili ponovo tek kada bi se cijena goriva vratila na onu od prije godinu dana, kada se litra goriva kretala između 1.80 KM i dvije marke.

Cijene taksija u Mostaru ionako su najniže u državi i Evropi, poručuje Dragoje.