Ponedjeljak, 08.08.2022.
Okupljeni novinari na trgu ispred Narodnog pozorišta FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

Novinari u Sarajevu traže izmjenu Krivičnog zakona BiH

Okupljeni traže izmjenu Krivičnog zakona BiH i da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu prilikom vršenja službene dužnosti

Brojni predstavnici medija okupili su se danas ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu zbog sve češćih napada na novinare u Bosni i Hercegovini. 

Povod za mirno okupljanje novinara bio je napad na novinara BNTV u Banjoj Luci Vladimira Kovačevića izveden u nedjelju. Okupljanja su predviđena i u Mostaru i Zenici. U Banjoj Luci je prethodno održano mirno okupljanje uz poruku ”Stop nasilju nad novinarima!“.

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu okupili su se predstavnici medija i iskazili negodovanje zbog napada na Kovačevića i druge kolege. Rečeno je kako je ovo mirno okupljanje glas novinara protiv bilo kakvog napada i pritiska na novinare i novinarsku profesiju. Poručeno kako se želi jasna, nepristrasna i profesionalna istraga o počiniocima napada na novinare i onima koji na različite načine stoje iza njih.

Kovačevićeve radne kolege osudile su ovaj napad i zatražile da odgovorni budu što prije privedeni pred lice pravde. Novinari su poručili kako borba za slobodu govora tek počinje. Nadležim organima upućen je apel za rješavanje ovakvih slučajeva u najkraćem vremenskom roku i sprečavanje sličnih napada. 

Okupljeni traže izmjenu Krivičnog zakona BiH i da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu prilikom vršenja službene dužnosti.  U ovoj godini bilo je više od 40 fizičkih napada na novinare, dok ih je godinu ranije bilo i više.

Napad su osudili i brojni predstavnici vlasti, a ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u ponedjeljak je izjavila kako su napadi na novinare u posljednje vrijeme postali svakodnevnica. Dodala je kako ono što preostaje jeste da ovakvi napadi ne smiju izostati bez kažnjavanja počinioca te da se napadi na novinare i medijske profesionalce moraju tretirati kroz krivično zakonodavstvo kao posebno krivično djelo.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh