U predloženoj rezoluciji se osuđuje kršenje prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, "posebno kršenje prava na život i prava na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti".

Pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da i oni "ozbiljno osude" kršenja ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva, uključujući i osudu "prekomjerne upotrebe sile od kosovske policije" prilikom ulaska u općinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba.

U predloženoj rezoluciji se traži procesuiranje odgovornih.

Nadalje, Narodna skupština RS-a podržava "napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenoj 10. juna 1999. godine".

Kroz rezoluciju se apeluje da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD-a "izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primijeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice općina u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu".

- Svi sporovi između srpskog i albanskog naroda se moraju rješavati mirnim putem. Pozdravljamo pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu, ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja, i pravo da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244. Potvrđujemo stavove NSRS-a zauzete u Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i opredjeljenjima RS-a usvojenim 22. februara 2008. godine -  zaključeno je u spomenutoj rezoluciji.

Šef Kluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak smatra da je cilj ove rezolucije stjecanje dnevno-političkih poena, te da ona nema nikakav efekat.

- Iznose se stavovi koje svi znamo. Mi ovdje radimo nešto oko čega smo jedinstveni, ali je besmisleno... Zašto nije predloženo da odemo tamo, u ponedjeljak, da pričamo s tim narodom i vidimo šta im stvarno treba. Efekat ove rezolucije ne postoji osim što ćemo se mi lijepo osjećati i da se vama malo umanji "packa" iz Beograda zbog glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a oko Kosova – kazao je Crnadak.

Spomenka Stevanović, zastupnica Demosa, misli da se ovim dokumentom RS "ne miješa u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, posebno ne Srbije", nego da rezolucija treba da pošalje poruku, sve do Ujedinjenih nacija.

-Makar će nekom doprijeti do uha da se funkcionisanje svjetskog poretka vrati u okvire međunarodnog prava – kazala je Stevanović.