open-navfaktor-logo
search
Online sastanak
O non-paperu i vakcinama: Članovi Predsjedništva razgovarali sa evropskim šefom diplomatije Borellom
Članovi Predsjedništva BiH održali su večeras online sastanak sa šefom diplomatije Evropske unije Josepom Borellom.
27.04.2021. u 20:15
get url
text

Član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su sa Borellom razgovarali o non paperu i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Dodik je rekao da je od Borella dobio uvjeravanje da će Evropska unija BiH isporučiti određenu količinu vakcina u narednom periodu.

- Visoki predstavnik izrazio je zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji. Apelovao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja - saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

U saopćenju se navodi da je Borell "pozvao je članove Predsjedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava".

- Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell ponovno je naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje. Izrazio je spremnost Evropske unije da nastavi pomagati i davati svoj doprinos tim naporima u zemlji - navedeno je u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.