Okružni odbor Udruženja Ilmije Muftijstva mostarskog na danas održanoj sjednici uputio je punu podršku glavnom imamu Medžlisa IZ-a Mostar mr. Dini ef. Maksumiću i mostarskim imamima na ustrajnosti očuvanja vakufske imovine. Sa sjednice kojoj su prisustvovali pored predsjednika i predsjednici Osnovnih odbora Ilmije s prostora Muftiluka mostarskog zatražili su da se ispoštuju odluke nadležnih organa Islamske zajednice u slučaju Sultan Selimovog mesdžida.

Imajući u vidu eroziju moralnih vrijednosti u društvu i upropaštavanje autoriteta i istine, ustanova i institucija poručili su da imami, u časnoj misiji islama, prije svega imaju obavezu da ostanu dosljedni i dostojanstveni u svom radu poštivajući zakone države kao i zakone i akte unutar Islamske zajednice.

- Koristimo priliku da izrazimo bezrezervnu podršku Glavnom imamu Medžlisa IZ-a Mostar mr. Dini ef. Maksumiću kao i imamima Medžlisa Mostar u njihovoj borbi i hrabrom pozivu povrata vakufske imovine Ustanovi koja o tome brine. U konkretnom slučaju Sultan Selimovog mesdžida i vakufskog objekta kod Male Tepe. Tražimo da se ispoštuju odluke nadležnih organa Islamske zajednice koje su donesene po ovom pitanju. Podsjećamo na hadis Allahovog Poslanika a.s. u kojem kaže: "Kada vidite da neko prodaje i kupuje u džamiji (mesdžidu), recite neka ti Allah ne podari uspjeha u tvom trgovanju." (Tirmizi) Osuđujemo sve vrste verbalnih napada i pritisaka na imame Medžlisa IZ-a Mostar na čelu sa glavnim imamom mr. Dinom ef. Maksumićem, kao i predstavnicima institucija Islamske zajednice – poručili su.

Iz Udruženja Ilmije Muftijstva mostarskog naglašavaju da su imami vjekovima kroz svoju ulogu i misiju radili i uvijek bili uz narod i zajedno rješavali nastale probleme, a i danas rade na polju socijalnog, naučnog, kulturnog uzdizanja našeg naroda i svoje vjere.

- Obaveza nam je, a mi je izvršavamo, da se borimo za istinu i pravdu, a na Kur'ansko-sunnetskoj osnovi i u tom duhu tražimo i apelujemo da muslimani svoje nesporazume rješavaju dogovorom - stoji u saopćenu za javnost Okružnog odbora Udruženja llmijje Muftijstva mostarskog.