open-navfaktor-logo
search
Reakcije
O Tegeltijinoj "malobrojnosti" Bošnjaka; Osmanović: Prijetnje kao one Karadžićeve; Čičić: San o nestanku BiH
Nakon što je Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, putem svog Twitter profila upozorio Bošnjake da "moraju shvatiti da su malobrojni te da ih ima 1,8 miliona u odnosu na 12,5 miliona Srba i Hrvata u regionu", uslijedile su burne reakcije.
09.11.2021. u 20:37
get url
text

VEZANI TEKST - Tegeltija "savjetuje" i Bošnjake: Shvatite, malobrojni ste u odnosu na 12,5 miliona Srba i Hrvata

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da ove izjave podsjećaju na one ratnog zločinca Radovana Karadžića koji je u jesen 1991. godine sa skupštinske govornice "upozoravao da se Bošnjaci neće moći odbraniti ako dođe do rata u BiH".

- Tegeltijine izjave su nacionalističke i prijeteće, na tragu onih Karadžićevih iz 1991. i 1992. A znamo da je ta Kardažićeva prijetnja u konačnici dovela do genocida u Srebrenici.

Tegeltija je radio u pravosudnim institucijama i zato čudi da se služi ovakvim pokušajima prijetnje - kazao je Osmanović. 

VEZANI TEKST - Tegeltija o nacionalizmu i ovcama: Srpski narod je probuđen u svim srpskim zemljama 

Muris Čičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, ističe da je ovo na tragu višedecenijskih pokušaja da se BiH rascijepi.

- I BiH je sve to preživjela u ovih 200 godina koliko traju pokušaji da ona nestane. I etnička čišćenja, genocid, progone... Čemu ta prebrojavanja naroda? To što je kazao Tegeltija je prijetnja, svojevrsna fašistička poruka, ne samo Bošnjacima, nego svim onim građanski orijentisanim stanovnicima BiH. 

Pa ovdje žive Evropljani! Očito Tegeltija ne računa da među tim milionima Srba i Hrvata ima mnogo onih koji su bliski Bošnjacima, kojima su strana ta "sabiranja naroda" - smatra Čičić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.