open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Obilježavanje 15. maja u Tuzli: Ponosni smo što je odbranjen grad
Prije 28 godina pripadnici Stanice javne bezbjednosti MUP-a Bosne i Hercegovine, građani i patriote Tuzle na raskrsnici Brčanska Malta uspjeli su osujetiti namjere tadašnje Jugoslovenske armije (JA) i rezervista sa Ozrena i odbraniti grad.  
15.05.2020. u 11:22
get url
text

- Svi moji saborci smo ponosni na to što smo uradili 15. maja 1992. godine. Zna se da smo uspjeli odbraniti Tuzlu od agresora, odbraniti živote nedužnih građana, jer im je bila namijenjena sudbina kao građanima Bijeljine, Zvornika, Vlasenice, Prijedora... Istina može biti samo jedna. Ne znam kome nije jasno. Vidjeli smo kakva je sudbina zadesila sve gradove i građane koje su, navodno, oslobodili agresori - kazao je Mirza Ahmić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Tuzle. 

Selim Bešlagić je bio gradonačelnik Tuzle 15. maja. Nedavno je zajedno sa Mešom Bajrićem skinuti sa crvene INERPOL-ove potjernice koju je raspisala Srbija.

- Naša priča, naša borba te 1992. godine i sve do današnjeg dana bila je dugotrajna, mukotrpna, ali na kraju je rezultirala istinom. Bilo bi mi drago ukoliko bi ta istina došla do one druge strane i da počnemo razgovarati o činjenicama. Neka se otvori proces 15. maja protiv Mileta Dubajića kao organizatora izvlačenja tih jedinica koji nije postupio po pravilima i koji je sam na suđenju Iliji Jurišiću izjavio da je on kriv - rekao je Bešlagić.

Aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je podsjetio na nepobitne historijske fakte.

{$galerijaFotografija}

- Treba da se zna i da se uvijek ponavlja. Srbija i Crna Gora su 28. aprila 1992. godine donijeli Ustav Jugoslavije i tim ustavom, koji se odnosi na Srbiju i Crnu Goru, osnivaju Vojsku Jugoslavije. Tim činom 28. aprila nema više Jugoslovenske narodne armije (JNA). Vojska Jugoslavije je jedina legitimna vojna sila na prostorima Srbije i Crne Gore, ali ne i na nekoj drugoj teritoriji. Ratni zločinac Radovan Karadžić, suprotno Ustavu BiH, 12. maja 1992. godine u Banja Luci formira Vojsku srpskog naroda i stavlja je pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića. Ta je vojska tada u kasarni od 12. maja, pa i uoči 15. maja 1992. godine. Ta vojska treba da napusti kasarnu - istakao je Imamović.

Službenici Stanice javne bezbjednosti Tuzla trebali su obezbijediti izlazak kolone, ali su bili napadnuti od vojnika koji su bili pod komandom Mileta Dubajića, komandanta tadašnje kasarne Husinska buna.

- Oni idu u napad, i pogađaju 19 policajaca i jednog civila i policija, dok se snašla, jer je to bio iznenadni napad, na vatru uzvraća vatrom. Pripadnici MUP-a BiH, Stanice javne bezbjednosti Tuzla, su postupili u skladu sa Ustavom BiH, Zakonom BiH i postupili u nužnoj odbrani da odbiju napad. Tada se dogodila najveća bitka za odbranu Tuzle. Građani su spašeni, a da nisu spašeni šta bi se dogodilo? To je bila vojska pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića, dogodilo bi se isto ono što je se dogodilo Srebrenici ili Višegradu. Moramo vječito njegovati zahvalnost prema onima koji su odbranili grad, a to su policajci, građani Tuzle. Mile Dubajić je tu najodgovorniji. On je predvodio tu paravojsku, na kamione je natovario gorivo, granate, municiju i sve ostalo. Zbog toga su se dogodile velike eksplozije u kojim su ginuli ljudi. I on je odgovoran za napad - zaključio je Imamović.

Vijenci i cvijeće položeni su na spomen-obilježju u naselju Brčanska Malta te u spomen-parku na Slanoj Banji.

Odbrana Tuzle - 15. 5. 2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.