Od granate ispaljene sa srpskih položaja 6. jula 1995. ubijeno je pet osoba, među kojima i kompletna porodica Đorem, Hena, Magdalena i Božo.

Oni su tog dana krenuli da se uz pomoć UNPROFOR-a izmjeste iz grada.

Najmlađa žrtva je Magdalena Đorem koja je u trenutku smrti imala svega pet godina. Tog je dana stradao i 17-godišnji Elvir Ahmović, kao i Nijaz Bajramović.

Sestra stradalog Elvira Lejla Ahmović je kazala da je svaka godišnjica tog zločina teška, a da je ova posebno teška za nju jer je ostala sama u porodici pošto joj je prije osam godina preminuo otac, a prije tri mjeseca i majka.

- Ostala sam sama, ali morat ću dalje. Gubitak brata mi je rana dok sam živa. A i roditelji su mi se razboljeli i umrli zbog toga - kazala je Ahmović i izrazila nadu da će odgovorni za zločin jednog dana odgovarati.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica kazao je da je ovo još jedno od sarajevskih stratišta na kojima su svirepo ubijeni nevini civili i to tročlana porodica i dvojica mladića koji su najvjerovatnije igrali košarku na tom mjestu.

Naglasio je važnost jačanja kulture sjećanja kako se ne bi dopustilo da se stravični zločini zaborave.

- Zločin počinjen na ovom mjestu je pravi dokaz šta su agresori, zločinci radili tokom opsade grada koja je trajala 1.425 dana, da su nemilosrdno ubijali nevino stanovništvo ovog grada, a posebno djecu i mladost. To je potvrda da nisu poštovali ni međunarodne konvencije, ni običaje ratovanja. Zapravo, to su bili neljudi za koje je teško shvatiti kakvi su to umovi kad su mogli tako teške zločine da čine i ubijaju djecu i nevine ljude - kazao je Grabovica.

Grabovica je izrazio ogorčenost time što Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još ne procesuira zločine nad civilima Sarajeva.

- Zdrav um ne može prihvatiti i vjerovati da Tužilaštvo BiH i pravosudne institucije ne čine ništa kako bi kaznili te neljude i te zločine jer ovdje je ubijeno 11.540 nevinih građana Sarajeva, uključujući i 1.601 dijete i nikada niti jedna optužnica da se podigne. Ja očekujem da će se to promijeniti u narednom periodu - kazao je Grabovica.

Obilježavanju 26. godišnjice stradanja prisustvovali su i članovi porodica, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajevo 1992-1995, Udruženja civilnih žrtava rata te komšije i prijatelji i predstavnici Općine Novi Grad i MZ Alipašino polje.